FOTO: / Drava probila korito, jedna starica odbila evakuaciju

Zbog vodenog vala iz Slovenije i Austrije koji se Dravom spušta kroz Varaždinsku županiju, izvršena je evakuacija naselja Lovrečan Otok kod Varaždina. Jedna starica odbija napustiti dom.

5.11.2012.
17:25
VOYO logo

Iz Centra za obranu od poplava u Varaždinskoj županiji potvrdili su da je izvršena evakuacija stanovništva iz Lovrečan Otoka kraj rijeke Drave. Drava se poslijepodne počela prelijevati iz korita kod naselja, a oko 21 sat su policija i vatrogasci zatvorili pristup mjestu, koje je izlivena voda odsijekla od ostatka općine.

Ukupno je ugroženo devet obiteljskih kuća. Tri kuće su već potpuno odsiječene, a još je šest kuća u neposrednoj opasnosti. Evakuirane su dvije obitelji, a jedna starica je odbila evakuaciju. Voda je sad prejaka da bi spasitelji prišli njenoj kući. Portal eVaraždin javlja da je starici poplavljen podni dio kuće, no neće biti u opasnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kriznom stožeru se pak saznaje da postoji mogućnost izlijevanja vode iz korita rijeke Drave i na području naselja Šemovec u općini Trnovec Bartolovečki.

Inače, vodeni val koji stiže iz Austrije i Slovenije i veći je nego što se predviđalo te ima vrijednost protoka vode od 3 tisuće kubnih metara u sekundi (umjesto 2000 kako se predviđalo). Iz HEP-a su kazali da očekuju da će vodeni val negdje oko 3 sata iza ponoći doći u Hrvatsku, oko 5 će biti kod Varaždina, a oko 6 će doći do hidroelektrane Čakovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb spreman za vodeni val

Očekivana količine vode na ulazu Save u Hrvatsku bit će oko tri tisuće kubika, potvrdio je Zoran Čavlović iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda. "Prognozirane vrijednosti vodostaja u Jesenicama su otprilike 550 centimetara što znači proglašenje izvanrednih mjera od poplave. Vodostaj Save u Zagrebu prognoziran je otprilike od 440 do 460 centimetara pri čemu će se proglasiti redovne mjere od poplave", rekao je Čavlović za MediaServis.

Ovo je treći vodeni val u posljednja dva mjeseca, a sve mjere propisane planom se provode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sva dežurstva su provedena, ljudi su na terenu i poduzimaju se sve mjere poput učvršćivanja nasipa, zatvaranje skelskih prolaza i čepova, a danas poslijepodne smo otvorili i ustavu Prevlaka nizvodno od Zagreba radi rasterećenja eventualnog voda na sisačkom području", istaknuo je Čavlović.

U Sloveniji kaos

U Sloveniji je pak danas zavladalo izvanredno stanje zbog poplava uzrokovanih obilnim kišama. Javljajući se u Dnevnik HTV-a, novinar Damir Smrtić je javio da je do Maribora nemoguće doći jer je okružen vodom. Oko 17 sati su iz Austrije pustili novu količini vode, pa je negdje Drava porasla i do 5 metara. Smirenje stanja očekuje se do sutra. Stanje možete pratiti ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna uprava za zaštitu i spašavanje održala je sjednicu stožera povodom najave o dolasku velikih vodnih valova rijeka Save, Mure i Drave, pa su za ugrožena područja na području Zagrebačke, Sisačko – moslavačke, Varaždinske i Međimurske županije te grada Zagreba proglasili mjere redovne obrane od poplava, s mogućnošću proglašenja i izvanrednih mjera obrane od poplava. Aktivirani su i stožeri zaštite i spašavanja jedinica lokalne i područne samouprave, koji već poduzimaju radnje iz svojih nadležnosti.

Uslijed aktiviranja prelijeva Jankomir od 22 sata zabranit će se promet na prometnicama u području oteretnog kanala Odra, priopćio je DUZS. Također, mole sve građane na spomenutim područjima da putem medija i na službenoj web stranici DUZS-a prate upute o postupanju i slijede upozorenja nadležnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo