kriminalistička istraga / Zbog onečišćenja vode u Slavonskom Brodu gradonačelnik i Vodovod kazneno prijavili nepoznatog počinitelja

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Načelnik PU brodsko-posavske kazao je kako su policiji naloženi izvidi kako bi se moglo odlučiti o kaznenim prijavama

3.4.2018.
15:34
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Policija i Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu održali su zajedničku konferenciju za medije na kojoj su komentirali kaznene prijave zbog onečišćenja vode u Slavonskom Brodu.

Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica, kazala je kako je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu zaprimilo dvije kaznene prijave zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i djela dovođenja u opasnost života i imovine. Jedna je upućena od strane gradonačelnika i druga od strane Vodovoda, a sve zbog analize koja je pokazala da u vodi postoji znatno povećana koncentracija ugljikovodika od dopuštene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šmital je kazala da se u pristiglim prijavama ta viša količina ugljikovodika u vodi povezuje s događajem od 28. ožujka kada je prilikom ispitivanja produktovoda od Slobodnice prema Bosanskom Brodu istekla nepoznata količina nafte. "Postupajući po prijavama naložili smo policiji izvide kako bi se moglo odlučiti o kaznenim prijavama. Postupanje tijekom izvida je tajno, no ako postoji interes javnosti, što je ovdje evidentno, reći ćemo onoliko koliko možemo da se ne ugroze izvidi", kazala je županijska državna odvjetnica Mirela Šmital.

POGLEDAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Duspara naložio vlastitu analizu tla i upozorio: 'Ovdje se taji što se zapravo dogodilo'

Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, kazao je na konferenciji kako se po nalogu DORH-a poduzimaju sve potrebne radnje. "Prikupljanje obavijesti, izvješća inspekcija, izvješća o analizi vode i druge mjere i radnje koje mogu doprinijeti utvrđivanju onečišćenja tla i vode", rekao je Valić nazvavši ovo vrlo složenim kriminalističkim istraživanjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po nalogu inspektorice zaštite okoliša tvrtka koja je onečistila tlo dužna je sanirati teren. Uz sanaciju je nastavljeno i kriminalističko istraživanje. Policijski dužnosnik je danas zatražio da se udalje sve osobe koje su tamo neovlašteno bile", kazao je Valić dodavši kako će izvidi završiti u što kraćem roku. Dodao je kako tijekom istrage surađuju sa svim službama u MUP-u. 

Podsjećamo, stanovnici Slavonskog Broda i šest okolnih općina od petka se pitkom vodom opskrbljuju iz cisterni i spremnika raspoređenih uz vrtiće, škole, mjesne domove. Opskrba vodom protiče za sad bez problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je započelo i spajanje slavonskobrodskog vodoopskrbnog sustava na vodocrpilište u Sikirevcima. Voda bi iz tog vodocrpilišta u Slavonski Brod trebala stići krajem tjedna. Brođani bi vodu za piće nakon ispiranja cijelog sustava trebali imati za desetak dana.

Nezadovoljan brzinom reakcije na ekološki incident, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara pokrenuo je neovisnu analizu zagađenog tla te je najavio da će isto učiniti i s vodom. Iz Croduxa su pak poručili kako oni nisu odgovorni za zagađenje vode u Slavonskom Brodu te kako će, čim dobiju dopuštenje krim-policije, krenuti u drugu fazu sanacije mjesta istjecanja tekućine i produktovoda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo