GRAD BRINE ZA NAJMLAĐE / 'Zbog nedostatka novca morala sam odustati od fakulteta. Moju Saru čeka bolja budućnost'

Image
Foto: Pixabay

Besplatni vrtić, udžbenici, prehrana u školama te naknade za novorođenčad prava su pomoć obiteljima

21.1.2019.
11:36
Pixabay
VOYO logo

Uslijed negativnih demografskih trendova zavladala je poplava raznih poticajnih mjera kojima hrvatske jedinice lokalne samouprave nastoje pridonijeti povećanju broja novorođenih te podizanju i školovanju djece. No iseljavanje mladih i dalje traje, a brojke novorođenih tek počinju stidljivo rasti.

U Belišću je od ove godine povećana naknada za novorođenu djecu s 4.000 na 5.000 kuna što je pet puta veći iznos nego prije pet godina. Od siječnja ove godine, Belišće je četvrti grad u Hrvatskoj koji za svu svoju djecu osigurava besplatan boravak u vrtićima u Gatu i Belišću (gdje je prošle godine u obnovu uloženo sedam milijuna kuna). Za svu djecu se na početku svake školske godine osiguravaju besplatni udžbenici i bilježnice te u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i besplatna prehrana u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca u prigradskim naseljima imaju osiguran besplatan prijevoz do škola, a srednjoškolcima i studentima subvencioniraju se troškovi prijevoza do škola ili fakulteta. Stipendije primaju svi studenti s područja grada od 400 do 1.100 kuna mjesečno, a uz to je i niz raznih drugih mjera za umirovljenike, nezaposlene - ukupno 22 mjere, pobrojao je Glas Slavonije.

"Za te 22 mjere Grad Belišće je dosada ukupno godišnje izdvajao 5,75 milijuna kuna, a kako od ove godine imamo i besplatni vrtić za svu djecu, iznos koji će Grad godišnje izdvajati bit će 7,84 milijuna kuna, što je povećanje od 36 posto ili 26 posto izvornog gradskog proračuna za socijalne poticajne programe", istaknuo je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić.

Da ovakva pronatalitetna politika ima odjeka među mladima, svjedoči i obitelj Salajić iz Gata. Ovaj bračni par roditelji su triju djevojčica: desetogodišnje Sare koja ide u 4. razred Područne škole u Veliškovcima, petogodišnje Lare koja drugu godinu ide u vrtić u Gatu i četverogodišnje Mile. Otac obitelji Kruno, jedini je zaposlen, prije pet godina su uz pomoć kredita u Gatu kupili stariju obiteljsku kuću za svoju obitelj i svaka ušteđena kuna ovoj skromnoj, radišnoj obitelji itekako dobro dođe.

"Za svako od moje djece dobila sam financijsku pomoć Grada po rođenju i to mi je bilo dovoljno da kupim najnužnije za dolazak bebe. S obzirom na to da je sada iznos dvostruko povećan na 4.000 kuna, to su velike uštede za nabavu potrepština kao što su hranilica, odjeća, pa čak i krevetić", priča mama Gorana Salajić (42), čija je obitelj do sada godišnje izdvajala oko 3.500 kuna za Larin vrtić.

Kako će joj se ove godine pridružiti i Mila, zahvaljujući besplatnom vrtiću, obitelj je izračunala da će im Grad godišnje uštedjeti oko 1.000 eura samo na vrtićima, a istovremeno pružiti majci priliku da konačno kvalitetno zbrine djecu i krene u potragu za zaposlenjem, što do sada zbog dvoje male djece nije bila u mogućnosti.

Najstarija Sara svake godine dobiva besplatne udžbenike i bilježnice pa se i na tom ujesen uštedi minimalno 500-tinjak kuna, a ne izdvajajući svakodnevno za njezinu prehranu u školi godišnje ostane još najmanje 2.000 kuna. Obitelj Salajić ima jedan automobil pa su zahvaljujući besplatnom prijevozu Sare autobusom od Gata do Veliškovaca uštedjeli i na troškovima prijevoza.

"Grubo računajući, zahvaljujući ovakvim mjerama samo našoj obitelji s troje djece godišnje će ostati gotovo 10.000 kuna uštede", kaže Gorana i ističe: “Kako je naša Sara odlikašica koja je od Grada zbog nastupa na državnom Lidranu prošle godine na poklon dobila tablet, odlučna ići na fakultet, zahvaljujući pomoći Grada u obliku stipendija i subvencioniranja karata, već sada sam sretna što neće morati iskusiti moju sudbinu. Ja sam zbog nedostatka financijskih sredstva bila prisiljena odustati od fakulteta i zaposliti se”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo