Iseljavanje iznjedrilo i nešto dobro / Zbog manjka radne snage, poslodavci povećali plaće: Hrvatska tvrtka nudi minimalac i do 7500 kn

Povišice bilježe gotovo svi sektori, a poslodavci tako žele privući nove kvalitetne radnike, ali i zadržati postojeće

20.10.2018.
9:55
VOYO logo

Radnici Belupa imaju razlog za slavlje. Uprava se hvali da su jedan od najpoželjnijih poslodavaca. No, na nova ulaganja u svoje zaposlenike odlučili su se kada su shvatili da im se otvara sve više mogućnosti.

"Te smo u tom smislu završili kolektivne pregovore s radnicima i najveći pomak napravljen je kod malih plaća koje će najviše porasti i to za 1000 kuna", kazala je Tihana Hubicki, direktorica razvoja ljudskih potencijala u Belupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalih i Podravka, Atlantic, Pevec, Spin Valis te Valamar. Turizam je manjak radnika ove godine osjetio možda najsnažnije. Valamar kao jedan od najvećih poslodavaca u sektoru zato garantira minimalac od 5.000 do 7.500 kuna.

"Također nam je bitna kvaliteta radne snage jer želimo značajno ulagati u njihov daljni razvoj ali i u karijeru u turizmu", kazala je Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica Valamar Rivijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga poslodavaca ipak podsjeća da bi povećanje plaća moglo biti i veće kada bi država značajnije srezala porezno opterećenje te provela najvažnije promjene.

"Da treba smanjiti porez na dobit recimo ili provesti reforme", kazao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. No unatoč ovim dobrim primjerima povećanja plaća i dalje mnogi radnici rade za minimalac koji nije dostojan za pristojan život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo