Zbog klevete u zatvor, a za tračanje udarac po džepu

17.1.2011.
20:01
VOYO logo

Članovi radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona nisu ni za milimetra odstupili od modela po kojem bi izmijenili kaznena djela protiv časti i ugleda. I dalje su pri stavu da novinari za klevetu moraju ići u zatvor, da se pored toga uvede novo kazneno djelo sramoćenja, odnosno ogovaranja ili tračanja te da još postoji djelo uvrede.

Kleveta bi bila svjesno iznošenje neistine o drugome, a za tračanje bi novinar mogao odgovarati (doduše novčano) i u slučaju da piše istinu, a sudac procijeni da ta istina nije bila u javnome interesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se nije odstupilo od tih ideja, bilo je jasno nakon okruglog stola na kojemu su u ponedjeljak mišljenja razmijenili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dio članova radne skupine za izmjenu zakona i novinari.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka upozorio je da ta rješenja nisu dobra, da su na tragu gušenja slobode javne riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je osudio vraćanje zatvorske kazne za klevetu te upozorio da će se taj potez shvatiti kao oblik političkog pritiska na slobodu medija i to uoči ulaska Hrvatske u EU.

Vezani članci:

arti-201012040040006 arti-201011080040006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo