LOVOSTAJ NA SITNU PLAVU RIBU / Zbog europskih kvota svježih srdelica, inćuna i papalina od sutra nema u prodaji

Sitne plave ribe od sutra više nema u prodaji, bar ne ulovljenih hrvatskim mrežama. Plivarice su privezane čak dva tjedna prije najave. Iako je po hrvatskim propisima ulov dozvoljen do 22. prosinca, europske kvote ipak su snažnije, a hrvatski su ih ribari premašili prije roka

11.12.2015.
18:50
VOYO logo

Najjeftinija i najtraženija, ali i najzdravija riba od sutra se više neće moći kupiti. Treba se okrenuti drugim opcijama, ali one nisu svima dostupne.

Negoduju i prodavači. Plava se riba danas važe zadnji put. Ovako rani lovostaj nitko nije očekivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sve je to posljedica ulaska u Europsku uniju i strogih kvota kojih se svaka članica mora pridržavati. Ukupna kvota ulova za Hrvatsku iznosi 65.000 tona, a ona je ove godine puno prije dostignuta. Zato sve staje ranije.

"Do desetog mjeseca nije bilo izgleda da će se to uloviti, pogodovale su dobre vremenske prilike, 11. mjesec bio je ribarski mrak i na pola ovoga smo morali stati", rekao je ribar Nevio Uhač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su plivarice privezane, radnici su na čekanju, a obeštećenje se dobiva samo za posljednjih 15 dana siječnja. Posljedice će osjetiti i ugostitelji, a blagdanski će stol zahtijevati više mašte i promišljenije novčano planiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike