DRŽAVNI TAJNIK PRIZNAO / Vladine mjere nisu pomogle: Litra goriva bi mogla skočiti i na 15 kuna? 'Povratak na bicikle? Da, da...'

Stručnjaci tvrde da bi zbog djelomičnog embarga na rusku naftu mogla porasti potražnja diljem svijeta, a time i cijene goriva

3.5.2022.
21:15
VOYO logo

Litra dizela skuplja je od 13 kuna. Benzin nije puno jeftiniji. Vlada je dosad pokušala umiriti cijene goriva njihovim zamrzavanjem, fiksiranjem marži i smanjenjem trošarina. Ništa nije pomoglo, a čini se da ni neće.

"Eventualno u fiskalnom smislu smanjivati određene terete koji idu u državni proračun, ali nikako limitirati cijenu goriva, jer na taj način bismo doslovno uništili distributere goriva u RH i doveli bismo se u situaciju da ne bi imao tko fizički dostavljati gorivo", objasnio je za RTL državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, Ivo Milatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepotpuni embargo

Europska komisija će, pak, poslati na usvajanje šesti paket sankcija Rusiji, koji bi mogao uključivati i embargo na naftu. No, pitanje je hoće li se on zaista i ostvariti.

"To je otprilike kao da veganci proglase embargo na jedenje mesa. Embargo će se teže proglasiti, vjerojatno će se proglasiti politika napuštanja uvoza ruske nafte, pa postupnog prelaska. Ne očekujem da će doći do izravnog embarga", smatra stručnjak za energetiku Igor Dekanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAHVALJUJUĆI LNG-ju /

Filipović tvrdi da bi Hrvatska najmanje osjetila posljedice zavrtanja ruskih ventila: 'Mi smo među najspremnijim zemljama'

Image
ZAHVALJUJUĆI LNG-ju /

Filipović tvrdi da bi Hrvatska najmanje osjetila posljedice zavrtanja ruskih ventila: 'Mi smo među najspremnijim zemljama'

Da je embargo nepotpun govori i činjenica da bi Mađarska i Slovačka trebale biti izuzete iz ove odluke. Hrvatskoj, pak, tvrde stručnjaci, ali i novi ministar gospodarstva i energetike, Davor Filipović, potpuna zabrana uvoza energenata iz Rusije ne bi trebala škoditi.

"Mi sirovu naftu nabavljamo preko luke Omišalj, sa svjetskih tržišta i uvoz iz Rusije nije za nas presudan. Naravno da će embargo na uvoz ruske nafte u drugim EU zemljama utjecati na poremećaje na svjetskom tržištu jer će potražnja za naftom porasti", tvrdi ravnatelj Energetskog instituta, Dražen Jakšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema povratka na staro

Upravo zbog toga bi građane u sljedećim tjednima mogle dočekati cijene veće od 15 kuna po litri goriva. "Moguće i 15. Sve je moguće. Pitanje je koliko će dugo trajati. Takve ekstremne cijene će dovesti do redukcije potrošnje. Povratak na bicikle i električne romobile? Da da, tko voli bicikle, tko ima dovoljno kondicije", poručuje Dekanić.

Cijene goriva se u Hrvatskoj mijenjaju svakog utorka. Povratak na razine od osam, devet ili deset kuna po litri, teško je moguć u ovakvim okolnostima, ističu stručnjaci. "Možda završetkom ove krize, teško je predvidjeti da bi se one mogle vratiti na pretkrizne razine u brzom roku", poručio je Jakšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija bi, osim sutrašnjeg embarga na rusku naftu, 15. svibnja trebala objaviti i plan kako će pomoći državama članicama sa sufinanciranjem sve većih cijena naftnih derivata.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo