SVAKA KAP VODE JE DRAGOCJENA / Zbog dramatičnog stanja s vodom u Brinju, RTL potražio odgovore koje stanovnici nisu dobili mjesecima

Brinje od proljeća više nema - nego ima pitke vode...

24.10.2022.
20:45
VOYO logo

Krave brzo trče kad se voda pojavi na pojilu, ali neke od ovih 70 će na prodaju jer vlasniku ih je teško prehraniti zbog nedostatka vode.

Zbog suše se proizvodnja hrane za stoku smanjila, a krave daju upola mlijeka manje. Svaka je kap vode dragocjena pa ju pune u spremnike, i tako od proljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo nekih pedeset posto manje hrane, tako da će ova godina biti specifična, zbog nedostatka hrane. Morat ćemo smanjivati svoj stočni fond, nećemo moći ishranit životinje. Nekih 10 do 15 grla ćemo morati smanjiti", kaže vlasnik farme, Goran Fumić.

Image
problemi zbog suše /

'Ne znam bih li plakala ili bih se umivala': Dramatično stanje s vodom u Brinju, kuće su praznih slavina

Image
problemi zbog suše /

'Ne znam bih li plakala ili bih se umivala': Dramatično stanje s vodom u Brinju, kuće su praznih slavina

Nema vode pa nema ni gostiju u ovim sobama jer su vlasnici prestali iznajmljivati. Ostali su na kafiću i restoranu gdje također imaju gubitke zbog nedostatka vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problemi su u kuhinji takvi da imamo 80 ugovorenih marendi dnevno koje moramo isporučiti svaki dan. kad nema vode, moramo kupiti flaširanu vodu što naravno mijenja početnu cijenu koja je definirana ugovorom jer su inputi veći", poručuje Marija Draženović, voditeljica restorana.

Ovako danas izgleda pritisak vode u hotelu uz autocestu, a jučer su slavine bile suhe. Ljeti, kad je gužva, vode nije bilo pa su gosti tražili povrat novca. Radnici, većinom iz Brinja, mogli bi ostati bez posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uprava u određenom trenutku i razmišlja ako se ovo ovako nastavi bit će teško poslovati da je moguće da će doći do zatvaranja objekata. To bi bilo jako loše za ovaj kraj jer ovdje radi oko 50 ljudi, lokalnog stanovništva", tvrdi Ivica Mesić, voditelj hotela.

O vodi se brine općinska tvrtka Vodovod, sada bez vodstva jer je direktorica dala otkaz. Trenutačno se gradi objekt za zahvaćanje dodatnih količina vode, u koji je uloženo 5,5 milijuna kuna. Hrvatske vode kažu da su svjesne problema i da su financijski pomogli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije se moglo drukčije ni bolje, učinjeno je dovoljno. -Jesu li ti objekti koji se sada grade trajno i dobro rješenje?Trajno rješenje, dobro rješenje i krajnje rješenje. -Zašto ste onda dali ostavku? Dala sam ostavku zbog javnosti jer je postalo neizdrživo. Ljudi, i to grupa ljudi nije htjeli čuti ovo sto sam ja vama rekla, tako su blizu, a nisu htjeli otići vidjeti ovo što sam ja vama sad rekla jer svatko može otići vidjeti. Nisu htjeli provjeriti ima li u izvoru vode ili ne", kaže Ruža Blažanin, bivša direktorica tvrtke Vodovod.

Vodovod je dotrajao i gubi 85% vode, u zadnjih pet godina zimi nije palo više od 50 cm snijega, a prije ga je bilo dvostruko više. Teren je miniran zbog tunela Mala Kapela, potresi i ekstremna suša - sve to rezultiralo je nestašicom vode u Brinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo