novo istraživanje / Zbog COVIDA druge bolesti ostale na čekanju. Manje je operacija različitih tumora, mrene, koljena

Image
Foto: Ilustracija: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Istu situaciju bilježe i Rumunjska, Velika Britanija, Litva...

22.1.2023.
17:53
Ilustracija: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
VOYO logo

Zbog pandemije COVID-19, liječenje brojnih drugih bolesti ostalo je na čekanju, piše Jutarnji list. Iako posrednih žrtava koronavirusa već ima, pretpostavlja se da će ih još biti.

Prema novim podacima istraživanja OECD-a u kojemu se uspoređuje godišnje izvođenje najčešćih kirurških zahvata, 2020. godine skoro je prepolovljen broj obavljenih zahvata u usporedbi s 2019. godinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U analizi su uspoređivali broj "hladnih" operacija zamjene kuka, koljena, promjene leće u liječenju sive mrene i hitne operacije kod zloćudnih bolesti prostate, dojke i maternice. U konačnici se pokazalo da je za 24 posto smanjen broj zamjene koljena, dok je broj zamjene kuka smanjen za 14 posto. U 2020. godini svaki četvrti pacijent izgubio je mogućnost liječenja u odnosu na 2019. godinu, a slično je bilo i s operacijama sive mrene.

Podaci OECD-a pokazali su da se čekalo i na operacije kod zloćudnih bolesti. Tako je prosječno u EU bilo 17 posto manje operacija raka dojke, 18 posto raka prostate i 19 posto raka maternice. Osim toga, pao je i broj otkrivenih slučajeva raka. Primjerice, U Hrvatskoj je prema Registru za rak 2020. zabilježeno deset posto manje pacijenata oboljelih od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
što dalje? /

Do ortoza, proteza, invalidskih kolica i štaka s liste HZZO-a teško je ili nemoguće doći. Pacijenti zabrinuti

Image
što dalje? /

Do ortoza, proteza, invalidskih kolica i štaka s liste HZZO-a teško je ili nemoguće doći. Pacijenti zabrinuti

OECD je pokazao da je u Hrvatskoj bilo osam posto manje operacija raka dojke, 18 posto manje raka prostate i 22 posto manje raka maternice.

Drastično veći pad zabilježili su i u drugim zemljama. Na primjer, u Rumunjskoj i Velikoj Britaniji broj operacija raka prostate pao je za 43 posto. Broj operacija raka dojke u Rumunjskoj je pao za 32 posto, a u Irskoj za 35 posto. Za 35 posto pao je broj operacija raka maternice u Rumunjskoj kao i u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da zbog smanjenog broja "hladnih" operacija u 2020. godini neće biti smrtnih posljedica, ali odgađanje istih ostavit će posljedice na kvalitetu života.

Najmanje je bilo operacija zamjene kuka tijekom 2020. godine u usporedbi s 2019. godinom u Rumunjskoj gdje je broj takvih operacija pao za 31 posto, a u Hrvatskoj je broj tih zahvata bio smanjen za devet posto, pokazali su podaci OECD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lošiju situaciju zabilježili su u analizi broja operacija zamjene koljena. U Litvi je 2020. u odnosu na 2019. svaki drugi pacijent ostao bez ove operacije, a u Hrvatskoj je svaki četvrti pacijent ostao bez novog koljena.

Na razini EU bilo je četvrtinu manje operacija sive mrene. Hrvatska je zabilježila 23 posto manje takvih zahvata, dok se u Rumunjskoj i Češkoj njihov broj prepolovio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2020. bilo je manje svih zahvata i u KBC Rebro, najvećoj hrvatskoj bolnici. Tako je skoro svaki drugi pacijent morao čekati na novo koljeno. S druge strane, na Rebru je bilo više operacija raka prostate, dojke i maternice.

"Te smo 2020. uz koronu imali i potres u Zagrebu u kojem je stradala ortopedija na Šalati, pa smo morali premjestili kliniku na Rebro. To je značilo smanjenje broja kreveta, ali i manju dostupnost operacijskih dvorana", rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. dr. Ante Ćorušić. Dodao je da su tijekom posljednje dvije godine povećali broj zahvata te da se polako vraćaju na prijepandemijske brojke ortopedskih operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo