STIGLI NOVI PODACI STOŽERA: / U Hrvatskoj danas 431 novi slučaj zaraze virusom, preminulo 13 osoba

Image

U posljednja 24 sata zabilježen je 431 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2421.

20.2.2021.
8:50
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 782 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 78
  • Do danas je ukupno zabilježeno 239.685 zaraženih osoba, od kojih je preminulo 5420
  • U Hrvatskoj se do danas oporavilo 231.844 osobe, od toga 310 u posljednja 24 sata

Pratite tijek događaja:

Masovno cijepljenje u Međimurju

11:50 - U Međimurskoj županiji, koja ima četiri nova slučaja zaraze, u subotu je počela provedba druge faze cijepljenja, a u nekoliko sati cijepit će se 1100 osoba, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirana je 131 osoba, a evidentirana su tri pozitivna slučajeva na covid-19 u županiji, što je 2,25 posto pozitivnih od broja testiranih. Na temelju kliničke slike dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba, pa je broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan 124. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 30 pacijenata pozitivnih na covid-19. U protekla 24 sata primljena su tri pacijenta, a otpuštena dva. Na invazivnoj respiraciji su tri covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema umrlih osoba.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj aktivan 2421 slučaj

10:20 U posljednja 24 sata zabilježen je 431 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2421. Među njima su 782 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenata.

Preminulo je 13 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 239.685 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5420 preminulo, ukupno su se oporavile 231.844 osobe od toga 310 u posljednja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoizolaciji je trenutno 12.001 osoba. Do danas je ukupno testirano 1. 298.994 osobe, od toga 5 579 u posljednja 24 sata.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija odobrila novo cjepivo

9.50 Rusija je u subotu odobrila i treće cjepivo za domaću upotrebu, izjavio je za državnu televiziju premijer Mihail Mišustin, iako masovnija klinička ispitivanja CoviVaca koje proizvodi Centar Čumakov tek trebaju početi.

U Rusiji su već registrirana dva cjepiva protiv koronavirusa - Sputnik V koje je razvio Nacionalni istraživacki centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravstva i EpiVac Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju Vektor u Novosibirsku. U oba slučaja je Rusija zauzela slično stajališta, odobrivši cjepiva prije nego su zaključena završna klinička ispitivanja, što je izazvalo sumnjičavost nekih zapadnih znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sputnik V je dobio zeleno svjetlo u kolovozu, a treća faza kliničkih ispitivanja je počela u rujnu. Masovno cijepljenje je započeto u prosincu, a preliminirani rezultati su pokazali da to cjepivo ima učinkovitost od 91,4 posto. Prvom dozom Sputnika V cijepljeno je do sada više od dva milijuna Rusa. Uvođenje drugog cjepiva, EpiVaca, upravo započinje. "Rusija je danas jedina zemlja na svijetu s već tri cjepiva protiv covida-19", rekao je Mušustin.

Centar Čumakov, koji je 1955. u Sankt Peterburgu osnovai Mihail Čumakov, poznat je po suradnji s američkim znanstvenikom Albertom Sabinom na samom vrhuncu Hladnoga rata, a koja je urodila razvojem cjepiva protiv dječje paralize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Sputnika V, koji koristi modificirani bezopasan virus prehlade kako bi nasamario tijelo da proizvodi antigena i pomogne imunološkom sustavu u borbi protiv zaraze koronavirusom, CoviVac je u potpunosti virionsko cjepivo. To znači da je napravljeno od koronavirusa koji je onesposobljen, tj. lišen je svake mogućnosti repliciranja.

Virion je potpuna infektivna virusna čestica s DNA ili RNA u jezgri i proteinskim omotačem (kapsidom), kakva se nalazi izvan stanice domaćina, a naziva se i virusnom česticom. CoviVac se daje u dvije doze u razmaku od 14 dana. Transportira se i skladišti na normalnoj temperaturu hladnjaka od dva do osam stupnjeva Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Sisačko moslavačkoj 13 novih slučajeva

9:45 - U Sisačko-moslavačkoj županiji trinaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite iznoseći podatke za protekla 24 sata. Riječ je o pet osoba s područja Popovače, po tri osobe s područja Petrinje i Kutine te po jednoj osobi s područja Siska i Novske. Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije poziva stanovnike za razumijevanje i odgovornost te neka se i dalje pridržavaju svih protuepidemijskih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Oko 400 novih slučajeva, testirano više od 5500 osoba

9:25 Kako neslužbeno javlja N1, u protekla 24 sata testirano je nešto više od 5.500 osoba te je pozitivno nešto više od 400 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Istri šest novooboljelih

9:05 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 249 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 6 novozaraženih osoba. Za 5 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba. Izliječene su 3 osobe. Trenutno je 35 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 586 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 13 osoba, a 1 osoba je u primarnom respiracijskom centru Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Standarni ugovori o cjepivima

8:55 Svjetska banka radi na standardiziranju ugovora za cjepiva protiv covida-19 koje zemlje potpisuju s proizvođačima i traži od farmaceutskih tvrtki da budu otvorenije oko pitanja u koje se zemlje doze šalju, izjavio je u petak predsjednik te međunarodne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Osječko-baranjskoj 13 pozitivnih

8:35 U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 230 uzoraka od kojih je 13 bilo pozitivno na koronavirus. Pet novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, a po jedna na području Belog Manastira, Bilja, Đakova, Ernestinova, Kneževih Vinograda, Našica, Valpova i Viškovaca. Na bolničkom liječenju nalazi se 61 osoba oboljela od COVID-19, i to 44 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 10 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 17 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 736 osoba. Policijski službenici proveli su 12 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i 126 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja tih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Argentinski ministar podnio je ostavku

3:00 - Argentinski ministar zdravstva Gines Gonzalez Garcia podnio je ostavku na svoju dužnost nakon što je otkriveno kako su neke osobe do cjepiva protiv virusa COVID-19 došle preko veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Garcia je putem twittera priznao kako su određene osobe mogle izbjeći redovnu proceduru vezanu uz cijepljenje zbog "nenamjerne konfuzije" u njegovu uredu dok je on bio odsutan.

Iz povjerljivih izvora saznaje se kako je argentinski predsjednik Alberto Fernandez zatražio ostavku ministra zdravstva nakon javnih optužbi kako je barem 10 osoba primilo cjepivo ne poštujući redovnu proceduru, a među njima je bio i poznati stariji novinar Horacio Verbitsky koji je izjavio da je cijepljen nakon što je izravno razgovarao s ministrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nazvao sam svog starog prijatelja Ginesa Gonzaleza Garciju i on mi je rekao neka odem u bolnicu Posadas po cjepivo", kazao je Verbitsky u razgovoru za jednu radijsku postaju.

Ranije ovoga mjeseca u Peruu su sa svojih pozicija morali otići ministri zdravstva i vanjskih poslova zbog toga što je otkriveno da su brojni dužnosnici cijepljeni i prije no što je započeo nacionalni imunološki program, a zato je otvorena i kriminalistička istraga protiv bivšeg predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo