SVINJOGOJCI U PANICI / Postavljaju ograde kako im afrička svinjska kuga ne bi napala stoku: '1968. su nam sve papkare poubijali...'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Sva stoka na zaraženom imanju mora se ubiti, a kazne za nepoštivanje preventivnih mjera su do 50.000 kuna

28.7.2021.
8:31
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon pojave afričke svinjske kuge u Njemačkoj, domaće Ministarstvo poljoprivrede pojačalo je mjere i pozvalo farmere na oprez, jer razina zaštite na domaćim farmama je daleko od idealne. Od 71.587 poljoprivrednih gospodarstava koja se bave svinjogojstvom, samo manji dio ima sve biosigurnosne mjere.

"Od Ministarstva poljoprivrede sam dobio novca za električnog pastira i nešto ograde i sad ja to skidam i donosim ovdje. Kod nas je 1968. godine bila slinavka i šap. Sve su nam papkare poubijali. Tako je bilo naređeno, pa se ja toga uvijek sjetim", rekao je za Dnevnik.hr Slavko Sičaja, uzgajivač crne slavonske svinje iz Gašinaca, koji je preselio proizvodnju, a životinje zaštitio dvostrukom ogradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veća zaštita na većim farmama

Ograde štite domaće od divljih svinja, kojih na brojnim lovištima istočne Hrvatske ima u izobilju. Upravo su one česti širitelji afričke svinjske kuge. Ministarstvo je financiralo postavljanje ograda s ukpno 1,4 milijuna kuna, a svaki je svinjogojac mogao dobiti najviše 20.000 kuna.

No, na velikim je zaštita puno veća. "Ovdje unutar farme ne ulazi nitko osim nas djelatnika, danas smo imali utovar, znači dezinfekcija vozila, zaštitna odijela, tuširanje", objašnjava vlasnik farme, Mirko Kolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, takve farme su u manjini, iako drže većinu životinja. "Takvih je farmi mali postotak, ali na njima je praktički 60 posto životinja. Na žalost, imamo velik broj gospodarstava koja nisu provela sve biosigurnosne mjere", rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Zaražena stoka mora se ubiti

Afrička svinjska kuga je prisutna u 10 zemalja članica Europske unije: susjednima Mađarskoj i Italiji te Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, Njemačkoj, Estoniji, Latviji, Litvi i Slovačkoj, što je dovelo do pada otkupnih cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nama problem, a s druge strane stočna hrana je u porastu između 50 do 60 posto. Još ako dođe afrička kuga, to će onda biti katastrofa za nas", dodaje Kolić.

Ako kuga zaista dođe u Hrvatsku, sva stoka na zaraženom imanju se mora ubiti, dok se u krugu od tri do deset kilometara zabranjuje stočni promet. Za kršenje preventivnih mjera, predviđene su kazne do 50.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo