Zazidali im balkon i rekli da je vrijednost stana porasla!

'Po njihovoj logici vrijednost stana kojem je novi susjed zazidao balkon, a time smanjio dotok svjetlosti i zraka – porasla je. Možete li vjerovati?

6.9.2011.
10:13
VOYO logo

Naime, obitelj Božičević je žrtva jednog od najbizarnijih 'građevinskih zločina' u Hrvatskoj, u kojem su ostali bez balkona u dvorišnoj zgradi u Ilici 11 jer su im ga radnici poduzetnika Tomislava Horvatinčića doslovno zazidali! Zid je danas integralni dio šoping-centra. Nitko od nadležnih u ovom poslu nije vidio ništa sporno. "Obratili smo se i USKOK, a oni su rekli da nisu nadležni. No, što je s prijavom koju smo uputili DORH-u? Ništa nisu napravili. Da nisu možda i oni nenadležni? Za inspekciju već znate što su rekli. Smiješno je što su iz Gradskog ureda za prostorno uređenje izgovorili kako je balkon nelegalan i naknadno izgrađen. Kažu da ga nema ucrtanog u katastru. Zgrada je iz 1912. godine, a ja sam kao običan građanin u arhivu grada našao nacrt zgrade s pripadajućim balkonima. Dakle, njihova izlika o katastru je smiješna. Osim toga, ako idemo malo u povijest, balkoni zgrade s konstrukcijom potječu iz razdoblja još starije građevine, zgrade koja je postojala na istom mjestu i prije ove iz 1912. godine", kazao je Ivan Božičević za Novi list.

Božičevići su nakon više od godinu dana čekanja na očitovanje DORH-a (kojeg još nema) odlučili tražiti satisfakciju preko suda i pokrenuti zahtjev za odštetu, budući da im nadležne institucije ne izlaze u susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete zamisliti što si mi rekli predstavnici izvođača i investitora. Rekli su nam kako je zbog novog urbanističkog rješenja čak vrijednost našeg stana porasla. Po njihovoj logici vrijednost stana kojem je novi susjed zazidao balkon, a time smanjio dotok svjetlosti i zraka – porasla je. Možete li vjerovati? Čak su nam do prozora dovukli i klimatizacijske cijevi tako da se prozor na dvorišnu stranu ne usuđujemo otvoriti", ispričao je Božičević.

Inače, priča o balkonu obišla je i svjetske medije, francusku i njemačku televiziju, pa je preko dva milijuna gledatelja u Europi moglo vidjeti razglednicu iz nove, 'europske Hrvatske'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201007170205006 arti-201006160661006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo