POD ISTRAGOM MINISTARSTVA / Zavrzlama u zagrebačkoj gimnaziji. Mijenjala ravnatelja pa postala sama sebi šefica, četiri mjeseca donosila odluke

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za to vrijeme sudjelovala je u sastancima ravnatelja u Gradskom uredu za obrazovanje, donosila odluke o COVID potvrdama, potpisivala plaće...

11.2.2022.
14:20
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog odlaska na bolovanje još u listopadu, ravnatelj Gornjogradske gimnazije u Zagrebu, Radovan Librić na svoje je mjesto postavio pedagoginju Maju Vulić, a to imenovanje bilo je protivno pravilima, javljaju 24sata

Vulić je naime na mjestu ravnatelja bila četiri mjeseca, od listopada do prošlog tjedna, a pritom je sudjelovala u sastancima ravnatelja u Gradskom uredu za obrazovanje, donosila odluke o COVID potvrdama, potpisivala plaće i materijalna davanja, otvarala natječaje za nove djelatnike, odlučivala o financijskim izdacima škole, a za sve to vrijeme, upozoravaju djelatnici koji su se i javili 24sata, bila šefica sama sebi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Vulić je inače predsjednica Školskog odbora, tijela koje imenuje ravnatelja, te nadzire njegov rad, a sada je i sama bila na mjestu koje inače nadzire. Samo to po sebi je sporno. S druge pak strane, upozoravaju djelatnici, a i zbog čega se sada provodi inspekcijski postupak, nisu ni ispoštovani zakonski propisi da Vulić preuzme tu poziciju, a kršio se i Statut.

Djelatnici škole naime upitnima smatraju odluke koje je ona za to vrijeme donosila i potpisivala, no ni ona ni ravnatelj za izjave nisu bili raspoloženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
posljedica potresa /

Brojni učenici su tužni zbog promjene lokacije Gornjogradske gimnazije: 'Tu smo pustili korijene'

Image
posljedica potresa /

Brojni učenici su tužni zbog promjene lokacije Gornjogradske gimnazije: 'Tu smo pustili korijene'

Ipak, kako doznaje 24sata, Vulić je na mjesto ravnateljice imenovana usmeno, a o imenovanju Školski odbor i ostali zaposlenici škole nisu niti obaviješteni. Kažu da su neki inzistirali da im se razjasni što je s ravnateljem pa je postalo jasno što se dogodilo. 

Ističu pritom kako je ravnatelj svojim postupkom pak prekršio Statut vlastite škole koji propisuje kako u slučaju privremene spriječenosti ravnatelja, njegovo mjesto zauzima osoba iz redova Nastavničkog vijeća koja nije član Školskog odbora. O toj osobi odlučuje Školski odbor, i to u roku od tri dana od početka spriječenosti ravnatelja Škole. Vulić je, podsjetimo, predsjednica odbora, a na mjesto ravnateljice došla je usmeno, bez poštivanja rokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, situaciju će razjasniti inspekcija nadležnog ministarstva koje tvrdi: "Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je predstavku vezano uz navedenu temu. Pokrenuta je procedura pokretanja inspekcijskog postupka. Provodeći inspekcijski nadzor, inspektor je dužan čuvati osobne i druge povjerljive podatke koje sazna u obavljanju svojih dužnosti kao službenu tajnu, te postupati tako da se ne ugrozi zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo