što čeka buduće generacije? / Završena reforma školstva predstavljena na webinaru: hoće li je nova vlast prihvatiti?

Učiteljima i profesorima u više od tisuću osnovnih i srednjih škola preko webinara je predstavljen prijedlog reforme obrazovanja. Mogli su doznati kako će u budućnosti poučavati, a na pitanja su im odgovarali članovi ekspertne skupine koja zadnjih šest mjeseci radi na reformi

5.1.2016.
18:57
VOYO logo

Kada će krenuti devetogodišnja osnovna škola? Hoće li u razredima biti manje učenika? Sve što ih je zanimalo o reformi obrazovanja, učitelji i profesori doznali su na webinaru.

"Očekivala sam da će prije biti uvedena devetogodišnja osnovna škola,ali sam zadovoljna odgovorom da je to bolje postupno odrađivati,nego da bude na brzinu", priznala je Sanela Škevi, učiteljica u OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno mi se svidio taj mogućnost projektnog tjedna jer je naša škola bila u jednom europskom projektu i i mi imamo iskustva kod učenika da su ti projekti dodatni dobri sadržaji koji oplemenjuju učenike", rekla je Henrieta Herjavec Rupčić, učiteljica u OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu.

Više od 1600 učitelja, profesora i škola sudjelovalo je na najvećem državnom webinaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanja je odgovarala stručna skupina za provedbu kurikularne reforme, koja je na njoj radila šest mjeseci. Javna rasprava čeka je na proljeće.

"Trenutno se provodi konzultacijski proces u kojem oko 220 ljudi u tijekom mejseca siječnja ima priliku pogledati te dokumente, reći što je u njima dobro, što nije kao kritički prijatelji. U veljači ćemo ih dati na stručnu raspravu na osnovu toga ćemo poboljšati dokumente I dati ih u javnu rapravu", rekao je Boris Jokić, voditelj skupine za kurikularnu reformu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što čeka buduće generacije učenika? Devetogodišnja osnovna škola od 2020.;  
ni u osnovnim, ni srednjim školama neće biti općeg uspjeha, u nižim razredima ukinut će se ocjene; učenici bi trebali biti rasterećeniji u gradivu, za razliku od do sad učili bi više informatike.

Prve promjene u škol stižu već iduće školske godine i to u 60 škola gdje će se novi kurikulum uvesti eksperimentalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugim riječima ići će se na to  da se iskušaju nova kurikularna rješenja na ograničenom broju škola, nakon toga će se lagano i u osmogodišnju školu i u gimnazije odnosno strukovne godinu za godinu uvoditi sistemski novi kurikulumi", kazao je Tomislav Reškovac, član ekspertne radne skupine za reformu obrazovanja.

Reformu, koja je počela u mandatu Kukuriku vlade, trebala bi nastaviti nova koalicijska vlada HDZ-a i Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ već godine govori kako je trebalo krenuti s reformom u prvoj godini mandata. Zalagat će se da jedna od glavnih zadaća bude reforma školstva", rekao je Tomislav Đonlić, predsjednik HDZ-ova Odbora za odgoj i obrazovanje.

Ako se nova reforma provede, učenje napamet konačno bi trebalo zamijeniti učenje za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo