luda priča / Zatvorenik odbio da ga ranije puste iz zatvora, a objasnio i zašto: Želim van, ali...

Image
Foto: Shutterstock

Ne želi da o tome odlučuju dva suca iz Slavonskog Broda koji su ga u zatvor i poslali,

28.5.2021.
11:57
Shutterstock
VOYO logo

Dok većina zatvorenika želi što ranije napustiti zatvorsku ćeliju, zatvorenik V.M. odbio je takvu mogućnost. Ali kada je donesena odluka da ostaje u zatvoru, na tu se odluku žalio. ON ne želi da o tome odlučuju dva suca iz Slavonskog Broda koji su ga u zatvor i poslali, piše Glas Slavonije.

Iz zatvora treba izići 14. srpnja, a nalazi se u kaznionici na izdržavanju jedinstvene kazne zatvora od godinu i pol dana zbog prijetnje. Prvostupanjskim rješenjem Županijski sud u Slavonskom Brodu odbio je prijedlog za uvjetni otpust zatvorenika V. M. kao neosnovan, a protiv tog rješenja zatvorenik se žalio. U žalbi predlaže Visokom kaznenom sudu da donese odluku "ne zaslužuje li taj uvjetni otpust, ili ga zaslužuje". Drugostupanjski sud odbio mu je žalbu kao neosnovanu.
Visoki kazneni sud navodi kako je sud u Slavonskom Brodu utvrdio, što ne osporava ni zatvorenik, da nije dao suglasnost da ga se uvjetno otpusti, i da je odbio nazočiti sjednici vijeća na kojoj se odlučivalo o njegovom uvjetnom otpustu. Naime, u svojoj je izjavi naveo: "Ako mi uvjetni otpust bude odobren, ne slažem se s istim da budem prije isteka kazne pušten". Prijedlog za uvjetni otpust, prema službenoj dužnosti, podnio je upravitelj kaznionice, a u tom slučaju zatvorenik ima mogućnost ne pristati na uvjetni otpust, što je onda jedan od razloga za odbijanje da ranije iziđe na slobodu.

U svojoj žalbi zatvorenik je problematizirao razloge zbog kojih se na to odlučio te iznosi prigovore na ranija postupanja sudaca i sudske odluke na temelju kojih je upućen na izdržavanje kazne zatvora. Tvrdi da je u postupku odlučivanja o uvjetom otpustu sudjelovalo dvoje sudaca koji su u ranijim odlukama povrijedili zakon. Sumnja u njihov rad, pravičnost i zakonitost odluka koje su donijeli te je zbog toga i zatražio sudsku zaštitu, pa tvrdi da mu je time povrijeđeno pravo na pravično postupanje. o ne bi napravio da je netko drugi predsjedao tim vijećem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo