Hrvatska stvarnost / Zatvara se odjel jer nema tko raditi!? Nedostaje sestara, svi su liječnici na godišnjem...

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ne može nitko - piše u rasporedu dežurstava za srpanj jedne zagrebačke bolnice

5.7.2019.
22:33
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Ne može nitko, piše u rasporedu dežurstava za srpanj u jednoj zagrebačkoj bolnici. U tri dana srpnja dežura gospodin "Ne Može Nitko", a u 13 dana istog mjeseca, na konkretnom odjelu dežura "dežurni". Ovo zadnje znači da će na taj odjel pozvati dežurnog liječnika s nekog drugog odjela ako bude mogao preuzeti taj dio posla. 
Na žalost, ovakav raspored nije jedini slučaj u hrvatskom zdravstvenom sustavu. U KBC-u Sestre milosrdnice odlučili su jedan odjel privremeno zatvoriti kao organizacijsko rješenje. Na tri udarna ljetna tjedna potkraj srpnja i početkom kolovoza zatvorit će se Torekalni odjel zbog manjka medicinskih sestara, piše Večernji list.  

"Ove ćemo godine prvi put zbog nedostatka medicinskih sestara, kojih nam i inače nedostaje, zatvoriti manji odjel od 12 kreveta. U ta tri tjedna preraspodijelit ćemo ljude na druge odjele, a time ćemo smanjiti i prazan hod: bit će manje praznih kreveta i posao će se bolje raspodijeliti. Riječ je, naravno, o takozvanim hladnim pacijentima, najvećim dijelom benigne patologije, za što se inače čeka jesen i ne odlučuje se operirati ljude", objašnjava prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, dodajući da se mora poštovati kolektivni ugovor i ljudima omogućiti korištenje godišnjih odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Svi moraju poštovati zakon i bit će bolje kontrole rada liječnika. Poslodavac je dužan osigurati radniku godišnji odmor, ali i funkcioniranje ustanove tako da ne može nigdje biti da nema dežurnog. Svaki eventualni manjak kadra riješit će se, i mora biti i dežurnih te se ništa nigdje neće zatvarati", rekao je ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vikend dežurstva

Spomenuti Pravilnik propisuje radno vrijeme i u bolničkoj, i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Upravo su dežurstva tema još od stupanja na snagu izmijenjenog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Novi pravilnik postavio je radno vrijeme ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od 7 do 14.30 sati te od 13 do 20.30 za ordinacije liječnika koji ne rade kućne posjete te sat vremena kraće radno vrijeme kada rade kućne posjete. U prijedlogu novog Pravilnika također nema više rečenice koju mnogi pacijenti često mogu pročitati na vratima svojeg obiteljskog liječnika – da posljednji sat radnog vremena služi za završetak rada prijepodnevne smjene i pripremu rada poslijepodnevne.

No to ne znači sat vremena dulje s pacijentima, smatra dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raspored rada u tijeku radnog vremena na odluci je liječnika kako će organizirati svoj radni dan i pacijenti znaju kako njihov liječnik radi, kada vadi krv, kad je vrijeme za administraciju".

Po novom su Zakonu o zdravstvenoj zaštiti svi primarni obavezni dežurati subotama poslijepodne od 15-20 sati, a nedjeljom od 8-20. U nekim županijama tih dežurstava nije ni bilo, kao u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj ili Brodsko-posavskoj. U nekima su dežurali samo lliječnici iz domova zdravlja, u nekima i koncesionari ako su htjeli, a negdje svi ravnopravno. Od početka ove godine na snagu je stupio Zakon koji na dežurstva obvezuje sve, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo