ZATRAŽILI SMO OD IVANA VRDOLJAKA POJAŠNJENJA OKO KUPNJE LUKSUZNOG STANA: / Pogledajte kakvi odgovori su stigli preko HNS-a

Image
Foto: Brimus/Pixsell

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak odbio je do kraja pojasniti sporne detalje kupnje stana od 168 kvadrata u Zagrebu

17.10.2019.
13:49
Brimus/Pixsell
VOYO logo

Danas je otkriveno kako je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kupio stan na zagrebačkoj Zavrtnici od 168 kvadrata u novoizgrađenoj zgradi i to za 2,4 milijuna kuna. Iako je objasnio kako je uspio izdvojiti toliko novca za luksuzni stan, neke stvari ipak nisu jasne. Prenosimo njegov raniji odgovor u cijelosti.

"Točno je da smo moja obitelj i ja nakon osam godina podstanarstva u glavnom gradu, nedavno kupili stan u Zagrebu. Obiteljski smo jako sretni, osobito djeca jer su napokon dobili svoje sobe. Kao što znate, nisam javni dužnosnik i nisam dužan objavljivati imovinsku karticu, ali radi potpune transparentnosti i interesa vašeg medija i cijele javnosti ustupam vam i procijenjenu cijenu stana i izvore prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, kako bih zaštitio ostale stanare u zgradi mogu reći da je procijenjena vrijednost stana oko 320.000 eura, koji sam financirao na sljedeći način: 140.000 eura iz stambenog kredita, dio iz prodaje poslovnih udjela u tvrtki čiji sam bio vlasnik od 2001. godine, dio iz pozajmice prijatelja koja se jasno može vidjeti transakcijom u banci na tekućem računu.

Prije više od dvije godine dao sam ostavku u Hrvatskom saboru i tada sam donio odluku da ne želim koristiti mogućnost tzv. 6+6, odnosno da primam još godinu dana plaću iz državnog proračuna, što bi državu stajalo oko 400 tisuća kuna. Iz privatnog sektora sam ušao u politiku i sada sam se u privatni sektor odlučio vratiti i sukladno tome dužnost predsjednika HNS-a obavljam volonterski, bez plaće ili naknade. Želim još napomenuti i da Zakon o sprječavanju sukoba interesa sprječava raspolaganje poslovnim udjelima tijekom mandata dužnosnika (+1 godina), tako da sam poslovne udjele mogao prodavati tek nakon lipnja 2018. godine, tako da sam tek nakon toga bio u mogućnosti riješiti podstanarski status", iscrpan je bio Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VRDOLJAK KUPIO LUKSUZNI STAN U ZAGREBU: /

Platio ga je 2,4 milijuna kuna i objasnio kako, ali nešto nam tu nije jasno...

Image
VRDOLJAK KUPIO LUKSUZNI STAN U ZAGREBU: /

Platio ga je 2,4 milijuna kuna i objasnio kako, ali nešto nam tu nije jasno...

Neobični podaci

No, u svome je odgovoru Vrdoljak nije bio potpuno transparentan. Naime, nije jasno kako je prodao udjele u tvrtki s kojom nema veze već 10 godina. Spomenuo je udjele u tvrtki ATO Inženjering u kojoj je bio direktor od 2001. do 2009. godine, koja je u to vrijeme, prema dostupnim podacima, bila njegova jedina poslovna akvizicija. On više nije naveden kao član te tvrtke, ali je zato u upravi njegova bivša supruga Tatjana, a tvrtka je 2017., prema dostupnim podacima, ostvarila više od 36 milijuna kuna prihoda.

Vrdoljak je još u svome odgovoru naveo kako je "poslovne udjele mogao prodavati tek nakon lipnja 2018. godine", a tada je osnovao tvrtku Livit. U njegovu vlasništvu je i tvrtka Sunčani Žnjan u čijoj je upravi i njegov stranački kolega Klement Bašić. Još jedan vjerojatan izvor novca krije se u tvrtki Herbal Therapy u čijoj je vlasničkoj strukturi od ove godine njegova sadašnja supruga Ivana. Tvrtka je, prema dostupnim podacima, pretprošle godine ostvarila više od 360.000 kuna prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziva se na GDPR i zakone: 'Nisam u mogućnosti ustupiti dodatna pojašnjenja'

No, ostaje nam nepoznato je li Vrdoljak donedavno ipak zadržao dio udjela u ATO Inženjeringu, iako ga u tvrtki nema 10 godina, kao niti to je li, kojim slučajem, odlučio prodati ostale tvrtke ili udjele u njima. Također je ostao nepoznanicom i "dio iz pozajmice prijatelja koja se jasno može vidjeti transakcijom u banci na tekućem računu". Nije poznato je li mu novac posudio stranački i poslovni partner Bašić, izvođač zgrade na Zavrtnici i osoba bliska HNS-u Zvonimir Brizar ili neka treća osoba.

Naime, bankovne su transakcije tajne, a niti Vrdoljak se nije potrudio razjasniti ta dva dijela svog prethodnog ugovora, iako smo poslali konkretan upit. U svome novom odgovoru pozvao se na GDPR, Kazneni zakon i Zakon o obveznim odnosima i time nije ponudio nikakvu informaciju koja bi razjasnila cijeli slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da imate razumijevanja da dodatna pojašnjenja koja zahtijevate, poput privatnih pozajmica, sukladno nizu propisa – od Uredbi Europskog parlamenta o zaštiti podataka preko odredbi Kaznenog zakona o nedopuštenoj uporabi osobnih podataka do Zakona o obveznim odnosima koji propisuju odgovornost za povredu prava osobnosti – nisam u mogućnosti ustupiti", odgovorio je Vrdoljak preko stranačkog glasnogovorništva.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo