ZASTUPNIK ŽIVOG ZIDA U SABORU: / 'Oni prodaju svoje kćeri za 15.000 kuna, rađaju s manje od 15 godina, a to se i dalje ignorira'

Image
23.5.2018.
10:57
VOYO logo

"Roditelji Roma bajaša u Međimurju masovno prodaju djevojčice za udaju i to čim navrše 15 godina pa i ranije, iako rijetko dođe do ozakonjenje te veze", rekao je Bunjac u slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

Prosječna cijena za koju se Romkinje prodaju je, kaže, 15 tisuća kuna. Slijedom toga, kaže, puno je maloljetnica majki, mnoge već s 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka prodana Romkinja, a osobito ona koja je rodila mora, ističe, prekinuti školovanje, neke već sa 20-tak godina imaju troje-četvoro djece, a začarani krug siromaštva se zatvara.

"Ponekad su navodni ženici stariji i više od 10 godina od djevojčica koje kupuju, a zna se dogoditi i da ih vrate kućama pa ih roditelji ponovno preprodaju", navodio je Bunjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega toga, ističe, sve je češći slučaj djevojčica koje bježe i traže zaštitu u udomiteljskim obiteljima.

"Romskim djevojkama potrebna je naša podrška. Pozivam sve institucije, a osobito Ministarstvo pravosuđa, policije, obrazovanja da se uključe u kampanju osvješćivanja ovog problema", apelirao je Bunjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njegove riječi putem Twittera osvrnuo se SDP-ov Bojan Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo