DOGOVORI IZA ZATVORENIH VRATA / Nađi o trgovcima i Vladi: 'Kartelski dogovor pod patronatom premijera; najviše će štetiti onima koji već ispaštaju'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXELL

Vlada premijera Plenkovića po tko zna već koji put radi u korist velikih kompanija, a na štetu malih poduzetnika i potrošača! AZTN po tko zna već koji put ne radi ništa, smatra Nađi

14.9.2023.
17:36
Patrik Macek/PIXELL
VOYO logo

Predsjednik parlamentarne stranke FOKUS, Davor Nađi, prozvao je Vladu zbog dogovora s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca, ističući kako je riječ o "kartelskom dogovoru" koji će biti još jedan udarac malim trgovcima.

Status prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor o cijeni za zatvorenih vrata

"Ovih dana smo imali priliku gledati kako se top 10 najvećih trgovačkih lanaca izmjenjuje na sastancima kod vlade. Ti sastanci su održavani iza zatvorenih vrata, pa nemamo pojma o čemu su oni tamo zapravo pričali, nego im moramo vjerovati na riječ ono što su nam kasnije rekli. Jel oni stvarno misle da su ljudi glupi i da ne vide što se događa?!

Na tim sastancima se očito dogovaralo koje cijene proizvoda će se ograničiti. Podsjetimo, neki trgovački lanci imaju tisuće, pa i desetke tisuća artikala kojima je gotovo svima rasla cijena, tako da su oni lako mogli naći 30-ak artikala na čije fiksiranje cijene mogu pristati. A kako ti trgovački lanci čine većinu maloprodajnog tržišta, onda kada se oni oko nečeg dogovore, to se zove – KARTELSKI DOGOVOR! To se tako zove čak i ako je pod patronatom premijera i vlade!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, znate tko nije bio pozivan na te sastanke iza zatvorenih vrata? Nisu bili pozvani predstavnici potrošača i malih trgovaca.

'Njih se najjače nagazilo i zabranom rada nedjeljom'

Mali trgovci imaju značajno manji broj artikala, a kod njih se i najčešće kupuje onih artikl-dva koji zafale doma – ulje, brašno, mlijeko, šećer… Baš oni artikli čije cijene su sada ograničene. I dok će veliki trgovački lanci to lako nadoknaditi višim cijenama tisuća drugih artikala, mali trgovci će pretrpjeti još jedan udarac te će njihovo poslovanje postati još neodrživije. Podsjetimo, njih se najjače nagazilo i zabranom rada trgovina nedjeljom koja također pogoduje velikim trgovcima. A propadanje malih trgovaca znači da će veliki trgovci imati još jaču poziciju na tržištu čime ćemo svi mi kao potrošači biti dovedeni u situaciju da plaćamo još više cijene jer će biti manje konkurencije. Takvi su obično rezultati kartelskih dogovora velikih kompanija i zato postoje zakoni protiv istih. I zato se u normalnim zemljama takvi zakoni provode, a kod nas premijer još potiče (ili čak prisiljava) velike kompanije na de facto kartelski dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVE CIJENE /

Limun 1,99, jaja 1,75, tjestenina 1,32 eura: Pogledajte koliko ćemo plaćati namirnice nakon dogovora trgovaca i Vlade

Image
NOVE CIJENE /

Limun 1,99, jaja 1,75, tjestenina 1,32 eura: Pogledajte koliko ćemo plaćati namirnice nakon dogovora trgovaca i Vlade

To je, dakle, očigledno kartelsko ponašanje velikih trgovaca pod dirigentskom palicom vlade na koje je trebala intervenirati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Vlada premijera Plenkovića po tko zna već koji put radi u korist velikih kompanija, a na štetu malih poduzetnika i potrošača! AZTN po tko zna već koji put ne radi ništa!

P.S. Ovo ograničenje cijene, osim što je plod kartelskog dogovora s trgovcima koji drže većinu tržišta, je također i protuustavno, ali tko više uopće u Hrvatskoj brani Ustavom zajamčena prava? Ustavni sud sigurno ne!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

P.P.S. Cijena svinjetine bi možda bila niža da se nije moralo „naći“ posla za Agroproteinku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo