rasprava u saboru / UŽIVO Plenković Vidović Krišto: 'Vaša demagogija puna je netočnosti, manipulacija, ali to je vaš stil sa spuštenom maskom'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković odgovarao je na brojne kritike zastupnika oporbe na prijedlog proračuna za 2021.

19.11.2020.
12:00
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu s projekcijama za 2022. i 2023. godinu, kojim se ukupni prihodi planiraju u iznosu od 147,2 i rashodi od 157,7 milijardi kuna. Ukupni prihodi državnog proračuna za 2021. godinu planirani su u iznosu od 147,26 milijardu kuna, što je za 12,3 posto više u odnosu na prihode planirane prijedlogom rebalansa proračuna za ovu godinu. 

Tijek pratite u nastavku: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:45 Zastupnica Vidović Krišto javila se za repliku na izlaganje premijera Andreja Plenkovića.

"Gospodine Plenkoviću, počevši od 2011. godine pa sve do unazad nekoliko godina države koje su bile porezne oaze, Švicarska, Lihtenštajn i tako dalje, su bile suočene s takozvanim probijanjem bankarske tajne. Sve države, od Njemačke, Austrije, Velike Britanije su naplatile milijarde od takozvanog kaznenog poreza zbog skrivenog novca i sličnoga. Jedina država koja nije ništa naplatila je očito Hrvatska. Postavlja se pitanje - ili nismo imali nijednog prijestupnika koji je iznio tajne novce na račune u inozemstvo ili vi, hrvatska Vlado, porezna upravo, policijo ste sami upetljani tako da hrvatski porezni obveznici nisu dobili ni kune tog kaznenog poreza. A propos vašeg kaznenog USKOK-a koji radi brzinom ostarjelog puža, sugeriram mu da posjeti Vrhovni sud, Ustavni sud, Županijske sudove, bivše i sadašnje vladine dužnosnike Kalmete, Bandiće, Čačiće", rekla je zastupnica Domovinskog pokreta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj put niste išli u vašu standardnu tezu o trgovačkoj hrvatsko-srpskoj koaliciji, koaliciji Plenkovićevog HDZ-a i Stanimirovićevog SDSS-a ali ne prezate od ad-hominem prozivanja ljudi i napada. No dobro, to je vaš stil i dobro je da hrvatska javnost to zna. Dobro je i da to znaju članovi stranke u okviru koje ste izabrani premda navodno niste članica. Vašu demagogiju slušali smo neki dan na raspravi o interpelaciji. Prepuna netočnosti, prepuna krivih navoda, prepuna manipulacija ali to je vaš stil sa poluspuštenom maskom i to je važno da javnost zna. To ću vam jedino odgovoriti jer vaša pitanja o tome da zakoni i institucije nisu u skladu s onim što je europska praksa jednostavno ne stoji. Niti na jednoj temi koju dotičete ne govorite precizno niti potpuno pa takav odgovor zavrjeđujete", poručio joj je premijer.

Plenković: Proračun osigurava oporavak 

11:00 Premijer Andrej Plenković predstavlja prijedlog proračuna u Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgleda da smo popularni i kad ne govorimo. Ovo je najveći broj replika prije dobar dan", našalio se na početku.  

Kazao je da je riječ o prijedlogu proračuna koji Hrvatskoj osigurava oporavak uslijed štete nanesene epidemijom koronavirusa. Podsjetio je na sve što je Vlada poduzela ove godine kako bi se premostio teret krize. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Proračun Hrvatskoj osigurava gospodarski oporavak u okolnosti posljedica pandemije covida-19. Cilj je da unatoč tome što je Hrvatska pretrpjela ekonomske i financijske posljedice i što je Zagreb pogodio potres i što se sve odrazilo na javne financije, da i dalje pružimo potporu građanima i gospodarstvu”, istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je istaknuo kako žele pomoći onima koji su najpotrebitiji, roditeljima-njegovateljima, osobama s invaliditetom, osigurati nacionalnu naknadu za starije osobe, povećati prava za roditeljski dopust za zaposlene.

Izuzetno je važnim izdvojio da u 2021. godini ostanemo na manjku od tri posto, te najavio u godinama pred nama smanjivanje javnog duga .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Cilj je u proračunu zaštiti najosjetljivije skupine i potaknuti poduzetnike i gospodarstvo”, zaključio je Plenković.

Zekanović: Ne moće se dogoditi pomirba ako su svi krivi

9:30 U pojedinačnim raspravama Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) osvrnuo se na obilježavanje pada Vukovara i masakra u Škabrnji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo lud narod. Ne znam ima li itko da je u hrvatskoj politici normalan. I odjednom je važnije hoće li Milorad Pupovac doći u Škabrnju, a gotovo se ne spominje pokolj 100 stanovnika Škrabrnje. I onda se počinje govoriti o tzv. pomirbi. To je civilizacijsko posrnuće, nemoralno. Ne može se dogoditi pomirba ako su svi krivi. E pa ne mogu svi biti krivi, dragi srpske nacionalnosti. Oni koji su klani nisu krivi! Milošević, koji će možda doći u Sabor, na isti način govori o četniku koji je klao i izražava najdublju empatiju prema hrvatskim žrvama. Mi Hrvati smo navikli supuštati ramena. A to nas vodi na novi Bleiburg i novu Ovčaru. Narod koji se odrekao istine i svojih najvažnijih vrijednosti. Mi ne zaslužujemo državu," poručio je Zekanović. 

Pozvao je sve koji, kako je rekao imaju imalo soli u glavi, da ragiraju na relativizaciju zločina.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Andreju (valjda), Milorade, Borisu, ne spominjite pomirbu na ovaj način. To je degutantno", kazao je Zekanović.  

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mjere za sjever Hrvatske

SDP-ova zastupnica Andreja Marić kazala je da epidemiološka situacija nije dobra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjever gori. To najbolje znamo mi koji radimo u zdravstvenom sustavu. Prije tri dana sam se obratila stožeru Međimurske županije u kojem tražim nekoliko dodatnih mjera. Znanstveni savjet već duže upozorava premijera Plenkovića na potrebu uvođenja novih mjera. Činjenica je da broj novozaraženih ne pada. No, on čuje samo ono što mu odgovora", kazala je Marić 

"Je li vrijeme za uzbunu? Da!" poručila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Selak Raspudić (Most) osvrnula se na obilježavanje sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. 

"Obilježavanje žrtve Vukovara svedeno je na dežurne higijeničare i brojače koraka. Najviši državni dužnosnici reagirali su trendovskim nadmetanje obilježavanja tog dana. Očito više nije moderno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Okrenimo se od prošlosti prema budućnosti, često govore plitski demagozi", kazala je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je na potrebu da se pronađu nestali te da bez pokupa svih mrtvih nema pravog smiraja. 

"Narodom koji je sveden na to da ne pamti i da je tabula rasa najlakše je manipulirati", poručila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada i Stožer pokazuju potpuno nesnalaženje

Natalija Martinčević (Klub Reformista i HSLS-a) istaknula je da se Vlada i Stožer u drugom valu epidemije koronavirusa uopće nisu snašli.

"Vlada i Nacionalni stožer, koji su se u prvom valu postavili odgovorno, u ovom valu pokazuju potpuno nesnalaženje, ignoriranje brojeva i činjenica, posvemašnji populizam i podilaženje nekim skupinama te postupanje dijametralno suprotno postupanju 90 posto država Europske unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinska županija bila je uz Istru zelena zona, a 40 dana kasnije postali smo najgora regija u Europi. Broj zaraženih rapidno raste, kreveti se pune, borimo se za respiratore... Nacionalni stožer ruši naše zahtjeve! Govore: brojke padaju, stiže cjepivo pa ispada kao da mi radimo paniku. Govore da strože mjere ne daju rezultate, a 90 posto zemalaj u Europi ima strože mjere. Zar su oni svi u zabludi? Brojke rastu, u cijeloj državi, moguće je da će se u situaciji u kojoj je Varaždinska županija naći cijela Hrvatska", rekla je Matinčević dodaviši da oni nisu za zatvaranje gospodarstva, ali da traže strože mjere. 

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) osvrnula se na Nacionalnu razvojnu strategju 2030 za koju je Hrvatska Svjetskoj banci platila 32 milijuna eura, a mogla bi se, kako je kazala, primijeniti na bilo koju drugu zemlju. Osim toga, naglasila je, građane nitko nije uključio u kreiranje elemenata vizije kako vide zemlju i društvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo