pritisak afera / Ministar Ćorić prošao glasovanje o povjerenju u Saboru: Podržalo ga 76 zastupnika

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za opoziv ministra Tomislava Ćorića glasao je 51 zastupnik, a 76 je bilo protiv

27.11.2020.
9:55
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnici u Saboru glasali su o prijedlogu oporbe, koji je potpisalo 40 zastupnika, za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću.  

Oporbeni prijedlog protiv Ćorića dobio je 51 glas, dok je 76 zastupnika, točnije HDZ-ova većina, bilo protiv opoziva ministra. Suzdržanih nije bilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, podržalo ih je 117 zastupnika, sedam je bilo suzdržanih, a jedan je bio protiv. 

Vlada je prihvatila SDP-ov amandman u nešto izmijenjenom obliku. Vlada će u okolnostima epidemije koronavirusa moći donijeti odluku o zaustavljanju ovrha na šest mjeseci te odlučiti na koje ovršne postupke će se to primjenjivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:36Peđa Grbin (SDP), tijekom glasovanja o amandmanima na izmjene Ovršnog zakona, zatražio je moratorij na ovrhe te je pozvao Vlada da to učini već u ponedjeljak. Najavio je da će SDP podržati izmjene zakona.

"Zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa veliki broj građana nije u mogućnosti podmirivati svoje obveze i jedino je moralno zato ponovno uvesti moratorij na ovrhe od 6 mjeseci i to razdoblje iskoristiti za interventne mjere i donošenje novog ovršnog zakona", kazao je Grbin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:00 Na početku sjednice je Božo Petrov (Most) tražio stanku.

"Predsjednik Vlade konačno ne brani kompromitirane ministre, svoje ljude u Saboru. Vi istovremeno branite kompromitirane ljude, a istovremeno plačete da nemate novca za poduzetnike i radnike. Tražite oštrije mjere. Može, ali obeštetite poduzetnike, donesite moratorij na kredite i kamate, nemojte se žaliti da nema novaca. Imate razumijevanje za korupciju, prijevare i krađu. U redu, ali onda konačno nakon 27 godina donesite pravedan Ovršni zakon. Nije nama problem što ste prepisali naše amandamane. Mislimo da je konačno došlo vrijeme da se donese čist i pravedan Ovršni zakon, a ovo što radite s ovrhama je čisti reket! Građani ako zakasne dan, dobivaju račune. A država ima pravo kasniti veledrogerijama 200 dana zbog čega mi plaćamo skuplje lijekove. To su dvostruka mjerila. Nemate pravo na to u ovom domu!", kazao je Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Tomašević (Možemo!) rekao je da je Ćorić najnepopularniji ministar u Vladi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cugao je i jeo u birtiji direktora javnog poduzeća kojeg bi trebao kontrolirati kao ministar. Hrvatska javnost rekla je da nema povjerenja u ministra Ćorića koji je najnepopularniji u ovoj Vladi", rekao je Tomašević. 

Miroslav Škoro (Domovinski pokret) također je tažio stanku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabijaju se glave u pijesak. To rade i nojevi. Pa se onda izmišlja. Razina komunikacije kojom se služite podsjeća me na čitanku. Netko pita imamo li sira, a druga odgovara: ne, ali moj brat svira violinu. Prvi sam rekao da s vašim predsjednikom Vlade ne želim surađivati. Podržat ćemo sve što je u korist hrvatskog naroda. Kod zakona o Ovršnom postupku bit ćemo suzdržani jer su to samo kozmetičke promjene", kazao je Škoro. 

Plenković oporbi: "Vaši argumenti su smiješni..."

Ćoriću oporba zamjera pogodovanje investitoru u projektu vjetroparka Krš-Pađene, kojim je, kako tvrde, hrvatskim građanima naneseno oko dvije milijarde kuna štete, protuzakonita zapošljavanja, moguće povrede načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa te pogodovanje MOL-u na štetu Ine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Saboru branio svojeg ministra i poručio da  Ćorić ima njegovu potporu.

"On je dobar čovjek. Ima moju podršku i podršku kolega u Vladi. Vaši argumenti za Janaf su smiješni", poručio je premijer oporbi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rasprava o opozivu ministra /

Plenković o Ćoriću: On je dobar čovjek i ima moju podršku. Oporbi poručio: Vaši argumenti su smiješni

Image
rasprava o opozivu ministra /

Plenković o Ćoriću: On je dobar čovjek i ima moju podršku. Oporbi poručio: Vaši argumenti su smiješni

Ministar Ćorić referirao se na tri motiva oporbe za pokretanje povjerenja. U vezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene podsjetio je da je rješenje iz sedmog mjeseca 2017. doneseno nakon višestrukih konzultacija s Državnim odvjetništvom.

O imenovanju Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krke, Ćorić je rekao da je ministarstvo poštovalo presudu Upravnog suda u Splitu dajući jasno obrazloženje zašto je izabrana, a u vezi s imenovanjem Dragana Kovačevića za predsjednika Uprave Janafa ustvrdio je da s njime nije kontaktirao za vrijeme izbora i samog natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ovrha izuzete božićnice, regres...

Novina je u izmjenama Ovršnog zakona uvođenje elektroničke komunikacije između sudionika. Predlaže se da se ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave pokreće podnošenjem elektroničkog prijedloga putem informacijskog sustava javnom bilježniku, koji prijedloge dodjeljuje javnim bilježnicima ravnomjerno prema abecednom redu.

Troškovi postupka smanjuju se jer više neće biti troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti. Uvodi se i institut prethodne obavijesti, koju će dužniku upućivati javni bilježnici, te će dužnik moći ispuniti svoje obveze u roku 15 dana.

Deložacije se neće provoditi od 1. studenog do 1. travnja, a povećava se i iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti s 20.000 kuna na 40.000 kuna.

Krug primanja izuzetih od ovrhe proširuje se i na božićnice, uskrsnice, regres i ostale novčane prigodne nagrade, kao i na naknadu za topli obrok.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo