SMETA IM EURO, ALI SAMO ZA HRVATSKU / Za sebe druga priča: Najglasniji protivnici nove valute štede i zadužuju se u eurima

Image

Iako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju pristala na uvođenje eura, dio političara s time se ne slaže, pa je stoga pokrenuta i inicijativa. Hrvatski suverenisti, kojima su se pridružile i još neke stranke, smatraju da će prikupiti potrebnih 380.000 potpisa za održavanje referenduma

18.9.2021.
8:14
VOYO logo

Hrvatsku suverenisti pokrenuli su inicijativu "Zaštitimo hrvatsku kunu", kojom žele skupiti dovoljan broj potpisa kako bi se u Hrvatskoj održao referendum o uvođenju eura. Podsjetimo, euro bi trebao zamijeniti našu valutu od 1.siječnja 2023. godine.

Iako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju pristala na uvođenje eura, dio političara s time se ne slaže, pa je stoga pokrenuta i inicijativa. Hrvatski suverenisti, kojima su se pridružile i još neke stranke, smatraju da će prikupiti potrebnih 380.000 potpisa za održavanje referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KREDIT U KUNAMA ILI EURIMA? /

Stručnjaci otkrivaju treba li pričekati uvođenje eura ili se odmah zadužiti: 'Najvažnija je jedna stvar'

Image
KREDIT U KUNAMA ILI EURIMA? /

Stručnjaci otkrivaju treba li pričekati uvođenje eura ili se odmah zadužiti: 'Najvažnija je jedna stvar'

O referendumu se pričalo već prošle godine, a priču o tome potaknuo je Miroslav Škoro, tada šef Domovinskog pokreta, a danas zastupnik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.

No, premda se protive euru kao nacionalnoj valuti mnogi od njih imaju ušteđevinu i kredite upravo u eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenute štednje, ali i krediti onih koji su protiv eura postali su tema medijskih napisa. Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista očitovao se o tome. Iako se protivi uvođenju eura, Zekanović i sam ima kredit u eurima.

''To je smiješan argument. Uzeo sam kredit u eurima jer je bio povoljniji'', kazao je u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz njegove imovinske kartice, Zekanović ima kredit u eurima koji je podigao 2013. godine. Zekanović u imovinskoj kartici ima upisane i dvije štednje – jednu u kunama, dok je druga u iznosu od 8,000.00 u eurima.

I Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista ima kredit u eurima. Točnije, njegova supruga, a kredit je podignut 2012. godine. Osim kredita, čak tri od pet štednja obitelji Pavliček je u eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se eura tiče, Škoro na primjer, ne vidi ništa protiv štednje u eurima, no vidi protiv uvođenja iste valute u Hrvatsku. Od četiri štednje navedene u njegovoj imovinskoj kartici, jedna je u eurima.

Njegova sestra Vesna Vučemilović bila je jedna glasnijih prošle godine kada se otvarala tema uvođenja eura u Hrvatskoj. No niti ona, baš kao niti njezin brat, nema ništa protiv iste valute kada treba štedjeti. Od pet štednji koje su navedene u njezinoj imovinskoj kartici, jedna njezina je također u eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska će uvesti euro'

Inicijativu o uvođenju eura komentirao je i premijer Andrej Plenković.

"Iz našeg kuta gledanja, pravno gledano, smatramo da je ta tema riješena i apsolvirana referendumom i glasovanjem u Saboru. Oni koji ne znaju, neka pročitaju članak 5 Ugovora o pristupanju i jasno će vidjeti da je Hrvatska tada i pravno i politički preuzela obvezu pristupanja ulaska u europodručje. Mi na tome inzistiramo, to je dio programa Vlade i to će se i dogoditi“, kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pitanju inicijative za neuvođenje eura, Plenković je rekao da to dolazi od aktera na političkoj sceni koji nisu "crno ispod nokta" pridonijeli hrvatskom pristupanju Europskoj uniji.

"Mnogi od njih nisu ni postojali kao političke stranke u tom razdoblju i nemaju nikakav element identifikacije s tim procesom i reformama koje su poduzete u proteklih 20 godina. Planiraju dovoditi neke aktere s europske političke scene koji su također protivnici eura. Mogu ih dovoditi, naš stav je jasan - Hrvatska će usvojiti euro, vjerujem na vrijeme, na dobrobit i korist hrvatskih građana i hrvatske ekonomije", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo