bez podnošenja izvješće / Zastupnici HDZ-a i Mosta čekaju stav Vlade: je li Dinko Cvitan idući na redu za smjenu?

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan trebao je saborskim zastupnicima podnijeti izvješće o svome radu. No, HDZ je iznenada zatražio - odgodu

17.5.2016.
19:02
VOYO logo

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan došao je u Sabor predati redovito, godišnje izvješće o svom radu. No, zastupnici ga vratili kući! Članovi HDZ-a i Mosta nisu znali kako se postaviti prema glavnom državnom odvjetniku prije no što stav zauzme Vlada. Vlada to još nije učinila. Neobična odgoda sjednice osjetljive teme pobudila je sumnje - je li Dinko Cvitan sljedeći na redu za smjenu? 

"Nema mišljenja Vlade pa tražimo da se ta točka skine s dnevnog reda", kazao je HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od deset članova Odbora samo njih četvero iz SDP-a, HNS-a i HSLS-a htjelo je saslušati Cvitana, ostali su bili protiv i sjednica je odgođena.

"To je legitimna odluka Odbora i ja sam dužan postupati po toj odluci", rekao je Dinko Cvitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, neobično je da Vlada još nije dala mišljenje o njegovu radu i da se glavnog državnog odvjetnika, ovako iznenada i javno, šalje kući.

Upitan ima li neka saznanja hoće li dobiti potporu Vlade za svoj izvještaj, Cvitan nam je odgovorio: "Ne, nemam nikakvih naznaka. Moja je dužnost doći u Sabor i braniti izvješće. To je izvještaj DORH-a i USKOK-a. Tu se iznose podaci o stanju i kretanju kriminaliteta i imovinskih interesa RH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinko Cvitan imenovan je glavnim državnim odvjetnikom 2014. godine, a mandat mu istječe tek 2018. godine. HDSSB-ov Josip Salapić misli da su ga HDZ i Most odlučili smijeniti.

Premda je Cvitanovo izvješće stiglo još prije 20-ak dana, u Vladi kažu da tek trebaju zatražiti mišljenja, proći koordinacije i uži kabinet pa će onda odlučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvitana se javnost sjeća kao ravnatelja USKOK-a koji je prije sedam godina pokrenuo veliku aferu Fimi medija protiv Ive Sandera, ali i HDZ-a. Suđenje u toj aferi jučer je počelo ispočetka i to obratom. Naime, oni koji su priznavali korupciju, sada kažu - nisu krivi!

"To još uvijek ne znači da su promijenili obranu", dodao je Cvitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nakon sve više rušenja presuda, vraćanja optužnica na doradu i kontradiktornih odluka sudova - javljaju se sumnje o utjecaju politike.

"Ja nisam tu da govorim o dojmu, ali devet posto potvrđenih optužnica. Oni koji govore o rušenju optužnica su u krivu", istaknuo je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan koliki je utjecaj politke na njegov rad, on je rekao: 'Nikakav'. 

Je li baš to Cvitanova mana jer državnog odvjetnika, kao i ustavne suce, bira politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo