Zastrasujuci trend medu mladima: 'Izgubio sam sve, lagao svima oko sebe...'

Istrazivanje koje je provedeno na uzorku od 2.

1.12.2014.
9:16
VOYO logo

Medutim, djevojke za razliku od mladica prednjace u igranju loto listica, TV binga i drugih jednokratnih srecki.

Na podrucju Splita cak 38 posto mladica kocka u kladionicama, 11 posto na igrama na automatima, oko 8 posto kocka ih on line putem, dok njih 3 posto igra loto, pise Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelja za zabavom i lakom zaradom

Sve zapocinje vec u ranom razdoblju puberteta kada mladi misle da oni sve mogu. Naravno privlaci ih zelja za zabavom i uzbudenjem, ali i mogucnost lake zarade. S prvim dobivenim novcem povecavaju se i apetiti za veca ulaganja, pa se vrsnjaci cesto zajednickim novcem upustaju u ulaganja troseci svoj dzeparac koji su dobili od roditelja za skolu.

Rezultati istrazivanja pokazuju kako 60 posto mladih koji se redovito klade ima roditelje koji znaju o tome, ali i da se njihovi roditelji, pogotovo ocevi, takoder ukljucuju u aktivnosti kladenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potresna svjedocanstva

''Smatram neophodnim poduzeti brojne mjere zastite, pa cak bih rekao i mjera smanjivanja vec nastale stete.

Zbog toga smo razvili preventivni program kockanja mladih koji planiramo prosiriti prema svim srednjim skolama u Hrvatskoj. Putem oglasavanja uocavamo trend prebacivanja ovog trzista na internet, odnosno na dostupnost aplikacija za kockanje/kladenje putem tableta i mobilnih telefona. Takvim trendom rizik se smjestio na dohvat ruke – doslovno'', zakljucio je doc.dr.sc. Neven Ricijas s Odsjeka za poremecaje u ponasanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveucilista u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoja prva kockarska iskustva dozivio sam vec u osnovnoj skoli. Vec tada poceo sam odlaziti po kladionicama i trositi novac koji sam dobivao za skolu, zapravo na kocku. Sustavno sam lagao roditeljima, a upisivanjem fakulteta moji apetiti za kockom otisli su u nebesa.

Lagao sam svima oko sebe, posudivao novac od svih samo kako bi zadovoljio svoje potrebe. Sve je nekako islo dok mi za vrat nisu sjeli kamatari. Dosao je dan kada mi je naredeno za sat vremena moram kamataru vratiti novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao sam roditeljima, otac je rijesio cijeli dug. Shvatio sam da nisam na pravom zivotnom putu i odlucio sam se promijeniti. Pronasao sam posao, dosao do novca, i sve se opet vratilo na staro. Sve sto sam zaradivao otislo je na kocku, kamatari su opet prijetili, izgubio sam sve. I novac i obitelj i prijatelje.

Ostao sam sam i shvatio da nema drugog puta nego da idem na lijecenje. Danas, nakon osam mjeseci lijecenja u zajednici osjecam se kao da sam opet roden, osjecam da sam na pravom putu u zivotu'', ispricao je jedan od mladica ovisnika pred brojnim sudionicima tribine ''Kockanje mladih kao ovisnost''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo