Zašto žurimo u EU?

Kao primjer miješanja Bruxellessa u unutarnja pitanja članica, dr. Goran Dodig je upitao tko je u Italiji izabrao Maria Montija i Lucasa Papademosa u Grčkoj.

15.1.2012.
15:44
VOYO logo

Tjedan dana uoči referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju jača rasprava o tome treba li Hrvatska ući u tu asosijaciju, a jedan od euroskeptika je i Goran Dodig, koji je gostovao u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

Goran Dodik, šef splitske psihijatrije 1971. je bio cimer u studentskom domu s Draženom Budišom, sudjelovao je u Hrvatskom proljeću, te je završio u zatvoru. 1989. ulazi u HSLS, a u prvoj polovini '90-ih je bio i pomoćnik ministra obrane. 1995. godine osniva Hrvatsko proljeće, a danas je predsjednik desničarske Hrvatske demokršćanske stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitao se zašto se žurimo u Europsku uniju koja je u velikim problemima. Rekao je da nismo niti danas samostalni, ali da on želi da budemo, da sami odlučujemo o svojoj sudbini.

Naveo je već poznate argumente o tome da je ispregovarano da Hrvatska ne može proizvoditi mlijeka za svoje potrebe, kao i da se ne smiju saditi masline i vonova loza, a naveo je i primjer Španjolske u kojoj danas živi šest milijuna stranaca. Upitan zar misli da će Hrvatsku preplaviti stranci, kazao je da se togas ne boji, ali da bi mogli doći umirovljeni Šveđani, na što je voditelj Stanković upitao što bi bilo loše u tome kad bi oni vjerojatno imali novca koji bi trošili kod nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodig je kao primjer miješanja Bruxellessa u unutarnja pitanja članica, upitao tko je u Italiji izabrao Maria Montija i Lucasa Papademosa u Grčkoj. Dozvolit ćemo Europskoj uniji da nam postavlja gubernatora, kazao je, na što je voditelj Stanković kazao da ako Europska unija plaća grčke dugove, treba imati i utjecaja na njezinu politiku i vodstvo.

Vezano za prosvjede protiv EU koji su u subotu održani u Zagrebu, Dodig je kazao da su bili loši, organizirani tako da ne uspiju, te je rekao da se, za razliku od prosvjednika, ne boji neke nove Jugoslavije. Međutim, dodaje da nam je sudbina to da ćemo lakše prodati svoju robu u Srbiji nego u Belgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo