HRVATSKA MORA BOLJE / Zašto učitelji masovno dolaze na prosvjed? 'Motiv je šamar koji smo dobili od Vlade...'

U ponedjeljak se na Trgu bana Jelačića održava veliki prosvjed 'Hrvatska mora bolje'

24.11.2019.
21:55
VOYO logo

I novi tjedan započinje štrajkom u školama. Nastave neće biti u cijeloj zemlji, a na središnjem zagrebačkom trgu očekuje se velik prosvjed nastavnika pod nazivom "Hrvatska mora bolje".

Sindikalisti i Vlada navodno su bliže dogovoru, što se dalo naslutiti iz izjava protekla dva dana s obje strane. U nedjelju su, kako doznajemo, održane i telefonske konzultacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

"Štrajk za dostojanstvo učitelja"

Zvižduci za pozdrav Dubrovniku i početak puta prema Zagrebu u borbu za svoja prava. "Motiv je ovaj šamar koji smo dobili od Vlade, ovo nepoštovanje. Sad je ovo štrajk za dostojanstvo učitelja, to je motiv, i ljutnja postoji, a postoji i doza prkosa, inata, ljutnje, i to vas pokreće. Ja sam 22 godine u školstvu, otkad sam zagazila kao pripravnik, uvijek se štrajkalo, učitelji se bore za svoja prava", kazala je učiteljica razredne nastave OŠ ''Župa Dubrovačka'' Renata Pavlin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo nekako krenuli tiho, mirno, polako, staloženo, razgovorom, tumačenjem, pripovijedanjem itd. ... Ali što je vrijeme išlo, vidjeli smo da nemamo sugovornika, oni koji bi nas trebali čuti, nas ne čuju, oni koji bi trebali na nas obratiti pozornost, oni nas ignoriraju", kazala je sindikalna povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Davorka Bronzić

Nije ih mnogo, ali bit će, kažu, glasni. Nakon njihovih kombija, noćas će iz Dubrovnika prema Zagrebu krenuti i autobusi. A prosvjetni djelatnici iz Pule razloge štrajka i  prosvjeda objasnili su videom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer im poručio da se ''o koeficijentima ne pregovara''

"Nezadovoljstvo uvjetima rada, materijalnom statusom, pritiscima sa svih strana, nepoštovanjem i pritiscima naše struke... vjerujte, lista je poduža. Pravdaju se nedostatkom novca za naše koeficijente dok u isto vrijeme odlučuju povećati osnovicu plaća u svim javnim i državnim službama", poručili su iz Pule. 

Premijer im je jučer poručio da koeficijenti nisu predmet pregovora Vlade i sindikata. "Ovo je čisti orkestrirani lijepo smišljeni pokušaj uoči predsjedničkih izbora", kazao je u subotu premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalisti obavljaju posljednje pripreme za prosvjed. "Očekujemo da se nešto pomakne s mrtve točke i da nas premijer čuje te da shvati o čemu govorimo. Jer sa svojim porukama koje su bahate pokazuje da ne razumije o čemu govorimo iako smo sasvim svjesni da razumije o čemu govorimo", kazala je predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Preporod Gordana Kovač Bluha

Telefonske konzultacije

Nakon maratonskih pregovora u Vladi prije dva dana konzultacije su se u nedjelju, doznajemo, nastavile telefonom. Ministrica Divjak s društvenih mreža poručuje da su se odnosi vlade i sindikata izvukli iz ukopanih rovova. "Prostor za dogovor i rješenje su od petka na stolu i zato je važno da svi ostanu smireni i argumentirani, ne reagiraju na neutemeljene spekulacije i igrice", kazala je Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je navela i da su na stol stavljene konkretne analize i argumenti, spominjala se ponuda od 2,5 posto dodatka na plaću za prosvjetare, no sindikati tvrde, to nije točno ni prihvatljivo. "Mislimo da nas nisu dobro čuli. Mi smo tražili 6,11 - u čemu je problem? Netko ne čuje dobro?", pita se Kovač Bluha. 

Iako su bliže dogovoru, još ne najavljuju kraj štrajka, a na prosvjedu očekuju potporu mnogo širu od prosvjetne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo