KAZNE S 'POPUSTOM' / Zašto suci blago kažnjavaju hrvatske branitelje za nedjela? Pravni stručnjak: 'Olakotne okolnosti samo nabrajaju'

Image
Foto: Shutterstock

'Uvriježilo se da se u presudi olakotne i otegotne okolnosti samo nabroje, bez ikakvog obrazloženja. Neke su postale opće, pa ih se doslovno samo ponavlja u presudama', kaže odvjetnik i bivši sudac Rafael Krešić

3.10.2023.
9:53
Shutterstock
VOYO logo

Nedavno je na Županijskom sudu u Zagrebu silovatelju pokćerke nepravomoćno izrečena izuzetno blaga kazna s obzirom na težinu počinjenog nedjela, a kao olakotna okolnost prilikom izricanja kazne navedeno je njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu. Dobio je upola manje od najniže zakonom propisane osude.

N1 piše da se dio pravnih stručnjaka okomio na tu sudsku odluku smatrajući kako činjenica da je netko bio branitelj ne smije biti olakotna okolnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je, nakon što je časno branio domovinu, odoru ukaljao kaznenim djelom, ne zaslužuje milost kod odmjeravanja visine kazne", smatraju.

I sami branitelji se pobunili protiv takve prakse

Ranije su se i neki branitelji pobunili protiv toga. Izricanje blažih kazni uzimajući u obzir sudjelovanje u Domovinskom ratu, za N1 je prokomentirao zagrebački odvjetnik i nekadašnji sudac Rafael Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao da je riječ o slučaju 54-godišnjaka koji je nepravomoćno kažnjen zbog seksualnog zlostavljanja kćeri svoje nevjenčane partnerice. Dobio je dvije i pol godine zatvora što je niže od zakonskog minimuma. Kazneni zakon kaže da se za silovanje bliske osobe izriče od pet do 15 godina zatvora. No, budući da do sada nije osuđivan, te da je bio sudionik Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije, ovaj 54-godišnjak dobio je dvije i pol godine zatvora. U obrazloženju nepravomoćne presude navedeno je da je "u Domovinskom ratu sudjelovao od 1991. do 1995., nositelj je Spomenice Domovinskog rata i medalje Oluja".

Image
HRVATSKA U SAMOM VRHU /

Analiza pokazala: Imamo blage kazne, a stručnjaci upozoravaju na opasnost od 'kriminalne infekcije'

Image
HRVATSKA U SAMOM VRHU /

Analiza pokazala: Imamo blage kazne, a stručnjaci upozoravaju na opasnost od 'kriminalne infekcije'

'Ne treba ukinuti, ali treba detaljno objasniti'

Dio pravnih stručnjaka, posebno onih koji su i sami bili sudionici Domovinskog rata, ogorčen je ovom odlukom Županijskog suda u Zagrebu. Neki čak smatraju da činjenicu je li netko bio branitelj ili ne bi trebalo uzimati kao olakotnu okolnost kod izricanja kazne. Drugi su pak uvjereni da je sudjelovanje u Domovinskom ratu dio prošlog života okrivljenika što mora imati utjecaja na visinu kazne. Krešić smatra da se sudjelovanje u Domovinskom ratu ne treba ukinuti kao olakotnu okolnost, no objašnjava kako bi suci svaku olakotnu okolnost na osnovu koje umanjuju kaznu trebali detaljno objasniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvriježilo se da se u presudi olakotne i otegotne okolnosti samo nabroje, bez ikakvog obrazloženja. Neke su postale opće, pa ih se doslovno samo ponavlja u presudama", kazao je dodavši da sudjelovanje u Domovinskom ratu ne može, primjerice, biti olakotna okolnost u kaznenim slučajevima ratnih zločina.

"Jednako tako nije bitno za visinu kazne je li netko otac ako mu se sudi zbog neplaćanja alimentacije. Suci samo nabrajaju olakotne okolnosti, a trebali bi ih dovesti u vezu s ličnosti okrivljenika i obrazložiti zašto baš svaka od njih ima utjecaja na visinu kazne koja mu se izriče", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bolje obrazlaganje je nužno'

Izdvojio je jedan nedavni apsurdni primjer kada je osuđenik tražio prijevremeni otpust iz zatvora, ali to što je bio discipliniran sud mu nije uzeo u obzir. Rečeno mu je da se u zatvoru svi disciplinirano ponašaju pa se na to ne može gledati kao na neku posebnu okolnost.

"Kakvo je to tumačenje? Pa zar nije cilj da osuđenici budu disciplinirani u zatvoru? A onda im se to ne priznaje kod uvjetnog otpusta. Mislim da svaku olakotnu okolnost treba adekvatno cijeniti. Ne mogu se sve cijeniti isto, niti ih se može samo nabrojati", kazao je Krešić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit bi li olakotne i otegotne okolnosti trebalo strogo propisati zakonom, kao što je to donedavno imala Njemačka, pa je visina kazni doslovno izračunavana prema njihovoj tabeli, Krešić kaže da to ne bi trebalo "ukalupiti niti unificirati".

"Slobodna ocjena dokaza odlika je našeg pravosuđa, no bolje obrazlaganje otegotnih i olakotnih okolnosti je nužno", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto je silovatelj pasa od danas slobodan čovjek unatoč svim dokazima i dvije presude?

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo