šećer, brašno... / Zašto su mali trgovci prvo povukli, a zatim vratili 'zamrznute' artikle na police? 'Dobili smo pojašnjenje...'

Image
Foto: Shutterstock, ilustracija

Od kada je na snagu stupila mjera o ograničenju cijena nekolicine artikala, police u trgovinama djeluju praznije

14.9.2022.
14:13
Shutterstock, ilustracija
VOYO logo

Šećer po jeftinijoj cijeni, ali što vrijedi kada ga na nekim policama nema? Isto tako i s brašnom. Od subote kada je na snagu stupila Vladina mjera o ograničenju cijena nekolicine prehrambenih proizvoda, police u trgovinama izgledaju sve praznije.

Proširila se informacija kako mnogi mali trgovci s polica miču snižene proizvode - jer su im jednostavno neisplativi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnica male trgovine Mirkovec, iz općine Breznica, Magdalena Kralj za Varaždinske Vijesti objasnila je zašto su zapravo neki dan povukli, a sada vratili "zamrznute" artikle na police.

Image
UMJETNA NESTAŠICA? /

Mnogi mali trgovci već miču s polica snižene proizvode. Može li doći do nestašica hrane? 'Od muhe prave medvjeda'

Image
UMJETNA NESTAŠICA? /

Mnogi mali trgovci već miču s polica snižene proizvode. Može li doći do nestašica hrane? 'Od muhe prave medvjeda'

Pojasnila je kako artikle nisu povukli iz protesta prema Vladinim mjerama, nego jer nisu znali na koji će se način primjenjivati Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji, između ostalog, propisuje da trgovci ne smiju poslovati s negativnom maržom - što bi se svakako dogodilo ukoliko snize cijene na one koje su sada propisane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su, kaže, dobili pojašnjenje da se Zakon u ovom slučaju neće primjenjivati, pa su ulje, šećer, brašno i trajno mlijeko vratili na police.

Kako doznaje portal iz razgovora s drugim trgovcima, u međuvremenu je u veleprodaji došlo do nestašice šećera i ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veletrgovci će sve diktirati, u nabavi tih artikala kod većine nema, a to se prvenstveno odnosi na šećer i ulje tako da će na kraju svega biti zakinuti kupci koji te artikle neće moći kupiti kada i koliko žele", upozorio je Ivan Čibarić, vlasnik trgovina Chibo iz Ivanca i predsjednik ceha trgovaca Obrtničke komore Varaždinske županije.

Istaknuo je tim putem kako podržava Vladine mjere, no da je za ograničenje cijena prehrambenih artikala trebalo dati rok da se prvo potroše zalihe proizvoda koje su u maloprodaji nabavljali po većim cijenama od sadašnjih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo