ususret Velikoj Gospi / Zašto su Kamenita vrata tako posebna? Vraćen je stari sjaj, ali i vjernici

Jedno od omiljenih mjesta za molitvu

14.8.2021.
18:58
VOYO logo

Uz velike vrućine i žegu, hodočasnici će se sutra u marijanskim svetištima zbog velike gužve morati čuvati i zaraze. U Crkvi tvrde da je sve spremno za prijam većeg broja hodočasnika koji već danas pristižu u Sinj, Mariju Bistricu, Aljmaš i na Trsat! 

Da će sutra Marija Bistrica biti prepuna vjernika, vidi se već danas.

Dragica Jambrošić rekla je: "Mi svake godine hodočastimo u Mariju Bistricu subotu prije velike Gospe. Ove godine je to baš palo dan prije, uoči znači, što nam je vrlo drago s obzirom na ova vremena ove korone". 

Josip Posavec iz Križevaca rekao je:  "Došli smo dan ranije, dok još nije gužva, da se pomolimo, da se ispovjedimo".

Mise i sva događanja odvijat će se na otvorenom, pa će bilo kakva opasnost od zaraze na hodočašću biti svedene na minimum, a svečano će biti već večeras.

Domagoj Matošević, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke rekao je: 
"Večeras uoči Gospe imamo jedno prekrasno molitveno bdijenje".

Na otvorenom će se odvijati i sve sutrašnje mise u Sinju. Tradicionalna procesija u kojoj vjernici smiju dodirnuti sliku čudotvorne Gospe - izostat će i ove godine, no to ne znači da će biti manje svečano. Molit će se za mir i pouzdanje.

Fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske kazao je: "Često puta nemamo pouzdanje u same sebe, nemamo pouzdanje u institucije, bilo crkvene, bilo državne, i molim Gospu da nam vrati to pouzdanje".

Za Međugorje je sutra osobit dan. Ove se godine obilježava 40 godina otkako su međugorska djeca prijavila ukazanje Blažene djevice, što je to malo mjesto u BiH proslavilo diljem svijeta. Ipak, prema ovogodišnjem broju gostiju uoči blagdana - sutrašnji bi dan mogao proteći bez gužvi.

Anđelko Bradica, iz Međugorja je rekao:  "Procedura dolaska je jako komplicirana, boravak, odlazak, sve to iziskuje mnoge zahvate, mnoge prilagodbe".

A iako danas, baš u vrijeme ručka nismo nikog zatekli u zagrebačkim Remetama, sutra se ondje očekuje i do 50 tisuća vjernika. Svi će oni, ali i vjernici koji ostanu kod kuće - moći pratiti mise na posebnim ekranima te putem streama, jer je crkva teško stradala u zagrebačkom potresu, pa će se sve mise zbog sigurnosti odvijati na otvorenom. Večeras se prvi put za vjernike otvaraju i nove ispovjedaonice.

Antonio Mario Čirko, župnik i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske kazao je: "Baš danas puštamo kako se kaže po prvi puta, osposobljene nove ispovjedaonice, ovdje također vjernici mogu vidjeti i novu vanjsku sakristiju, budući da će sakristija u crkvi biti zatvorena".

A iako ondje inače na sutrašnji blagdan nema procesije, ove će je godine biti. Tada će naime kip Majke Božje biti poslan na sigurno dok se remetska crkva ne obnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi će vjernici sutra posjetiti omiljenu Majku Božju od Kamenitih vrata u središtu Zagrebu koja je i zaštitnica glavnoga grada. Nakon punih pet mjeseci imat će i priliku vidjeti obnovljen oltarni prostor, ondje je bila reporterka Amela Čilić.

Evo zašto su Kamenita vrata tako posebna i jedno od omiljenih mjesta za molitvu Zagrepčana i njihovih gostiju. Velečasni Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije bio je gost u RTL-u Danas. 

Ovo je prometno mjesto, nekada je bilo između Gradeca i Kaptola. Svakodnevno se svećenik nalazi na ulici, ali i mjesto predvodi poviješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto sutra će biti svečano?

Slavimo sutra Veliku Gospu i Uznesenje i to je svečano, ali bit će i zbog toga što smo nedavno gledali obnovljeni prostor Kamenitih vrata, vraćen je stari sjaj koji je napravljen 18. stoljeću. Vraćena je stara zlatna boja . Vraćeni su i vjernici. Bogata je i povijest Vratiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesecima traje molba u podne?
Građani su to prepoznali, ono što me čini ponosnim. Zagrepčani kada god su bili suočeni sa zlom, ljudi su se radosno obraćali svecima, ali nisu zaboravili ni Gospu od Kamenitih vrata. Pokrenuli smo svakodnevnu molitvu na Vratima i molimo molitvu kardinala Kuharića kada je Gospa proglašena zaštitnicom Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo