ZAŠTO SE PRODAJE JEZERO PERUĆA? Bulj: / 'Ne znaju se ni razlozi, ni namjena, niti kolika će šteta nastati za najveći bazen pitke vode u Europi'

Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Bulja zanima zašto se i kome prodaje 88 tisuća kvadrata zemljišta uz jezero Peruća

27.9.2019.
17:07
Tino Juric/PIXSELL
VOYO logo

Saborsku raspravu o Strategiji upravljanja državnom imovinom od 2019. do 2025. Mostov zastupnik Miro Bulj iskoristio je kako bi upitao zašto se i kome prodaje 88 tisuća kvadrata zemljišta uz jezero Peruća, a ministar državne imovne rekao je kako je natječaj u tijeku, a namjena je definirana prostornim planom.

Image
BAUK: /

Idemo na izbore da prestane ovo mučenje u Saboru

Image
BAUK: /

Idemo na izbore da prestane ovo mučenje u Saboru

Tko je bacio šapu na jezero?

"Nisam protiv razvoja, no kada se prodaje imovina trebamo biti oprezni kako ne bi bila 10 puta veća šteta nego korist", rekao je Bulj u raspravi o Strategiji, inzistirajući od ministra državne imovine Maria Banožića da odgovori na pitanje zašto se prodaje zemljište uz jezero Peruća. "Zemljište se prodaje a ne daje u koncesiju, a ne znaju se ni razlozi, ni namjena, niti kolika će šteta nastati za najveći bazen pitke vode u Europi; tko je bacio šapu na jezero Peruća?", upitao je Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Banožić odgovorio je kako je natječaj u tijeku i da ne može komentirati razloge prodaje a da je namjena definirana prostornim planom. Govoreći o Strategiji upravljanja državnom imovinom u razdoblju od 2019. do 2025. godine, ministar Banožić istaknuo kako je cilj strategije za idućih sedam godina održivo, ekonomično i transparentno upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Strategijom se određuju dugoročni ciljevi i smjernice upravljanja državnom imovinom uvažavajući gospodarske i razvojne prioritete Republike Hrvatske, kazao je. "Dosad je na jedinice lokalne samouprave preneseno oko 602 tisuće kvadratnih metara u svrhu škola, domova zdravlja, društvenih domova, škola, vrtića, sportskih objekata", poručio je IDS-ovim zastupnicima koji predlažu prepuštanje nestrateške imovine lokalnim jedinicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista lijepih želja?

Anka Mrak Taritaš (Glas) strategiju je ocijenila kao "listu lijepih želja", dokument u kojem se konstatira realno stanje bez definiranja konkretnih rokova. "Ako imamo Ministarstvo državne imovine ono mora znači s čim upravlja i što s imovinom hoće napraviti. Strategija govori o realnom stanju da imamo imovinu koju nemamo da želimo s njom upravljati a ne upravljamo", ustvrdila je Mrak Taritaš izdvojivši kao prioritet sređivanje katastra i gruntovnice.

Gordan Maras (SDP) raspravu o imovini iskoristio je kako bi se osvrnuo na imovinu kandidatkinje za povjerenicu Europske komisije Dubravke Šuice pozvavši ju da odgovorio na pitanja oko svoje imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navodno se radi o nesrazmjeru u porezu koji je trebao biti plaćen od 1,5 milijuna eura, što znači da je imovina vrijedna preko 5 milijuna eura. Tko može u javnom sektoru zaraditi preko 5 milijuna eura tijekom dužnosničkog mandata?", upitao je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo