'Trećina teritorija RH' / Zašto opet uzbuna zbog plaža? 'Ne damo da netko s novcem i vezama malim koracima krene u privatizaciju!'

Image
Foto: RTL

Marko Bertolino iz udruge Pokret otoka objasnio je za RTL u čemu se sve kriju eventualne zamke novog zakona i zašto se baš mora 'puhati na hladno'

17.8.2022.
20:45
RTL
VOYO logo

Na jednu splitsku plažu Rade Županović došao je bez da je morao platiti ulaz. Možemo li biti sigurni, prema odgovoru iz Ministarstva, da će tako i ostati na plažama na Jadranu?

Svi se nadamo da će to tako i ostali. Ali, iz onih nekoliko rečenica iz priopćenja resornog ministarstva, gotovo pa ništa nije jasno u kojem smjeru bi trebao ići novi Zakon o pomorskom dobru, kazao je Županović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ne daju zajedničko dobro /

U Hrvatskoj privatnih plaža - nema! Ali, zar ćemo s novim zakonom plaćati ulazak na plažu kao u Italiji!?

Image
Ne daju zajedničko dobro /

U Hrvatskoj privatnih plaža - nema! Ali, zar ćemo s novim zakonom plaćati ulazak na plažu kao u Italiji!?

O tome je razgovarao uživo u programu RTL-ovog Danasa s Markom Bertolinom iz udruge Pokret otoka. "Bit sigurni ne možemo", kazao je Bertolino o tome koliko možemo biti sigurni da će građani i dalje moći računati na javnu pristupačnost kompletnog pomorskog dobra s hrvatske strane Jadrana:

"To je nekakav cilj naših intervencija koje smo poslali ministarstvu kako bi se zakon doradio i popravio." Rekao je da on zahvaljuje što im je uopće dan zakon na pregled u ovoj fazi. Ali: "Mi smo poslali ima jedno mjesec dana primjedbe, nismo dobili odgovor i onda smo odlučili javno istupiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županović je primijetio da je odmah potom uslijedio odgovor. "Pa dobro, to je dobar znak", smatra Bertolino, " Mi smo tu da zajedno napravimo jedan dobar zakon o održivom gospodarenju pomorskim dobrom na ponos svih nas da bismo ostavili našoj djeci jedan uređeni sustav."

"Gledajte, uvijek trebate puhati na hladno. Ovo je jako opsežan zakon koji pokriva trećinu teritorija RH kad pogledate i kopneni i morski dio", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi ispalo onako kako su iz njegove udruge upozorili, pitao ga je dalje Županović, netko tko posjeduje vilu ili vikendicu uz more i ispod te kuće neku plažu, praktično bi mogao tražiti koncesiju na tu plažu i naplaćivati enormne iznose za pristup toj plaži: "Postavi cijenu od 100.000 kuna i može biti siguran da nitko na njoj neće boraviti, osim njega i njegovih gostiju."

"Da, to je jedna od mogućnosti, to je ono što mi želimo spriječiti, da osobe koje imaju poprilično novaca i nekakve svoje veze, da danas ili sutra na male korake uđu u nekakvu privatizaciju i da mi više nemamo pristup pomorskom dobru, naročito u prostoru plaža. Jasno je svima da isključenje iz opće upotrebe pomorskog dobra, to znači zabrana javnosti na nekom dijelu, se mora dogoditi na nekim mjestima; Carinska uprava, neke luke, vojne luke", kazao je Bertolino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je čak, naveo je i to kao jedan primjer, da ako se na plaži održava koncert, da će se jedan dan ograditi plaža i održati koncert. Ali:

"Ali generalno da bi se nešto dalo u dugotrajne koncesije koje su po 50 godina i da netko na to ima pravo gospodarenja s isključenjem opće javnosti, mislimo da je nedopustivo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike