Spin ili nešto drugo? / Zašto je Tolušić sve prijavio tek sada? Pobrojali smo sve nelogičnosti u aferi 'fotomontaža'

U istragu oko lažnih fotografija uključili su se i policija i DORH i USKOK

24.1.2019.
19:30
VOYO logo

U istragu oko lažnih fotografija potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića uključili su se USKOK i policija. Cijelu aferu oporba istodobno naziva Vladinim spinom što HDZ oštro odbacuje. 

U USKOK je večaras došao dati iskaz o slučaju fotomontaže glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, a što će reći još nije poznato. Mogao bi im otkriti izvor koji mu je dostavio fotografije, što bi rasvjetlilo puno toga u priči. On je, ako je kazao svih 22 fotografije, a ne smao dvije koje su dospjele u medije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i dalje ostaju neodgovorena pitanja zašto je ministar Tolušić sve prijavio tek sada iako je za fotografije znao mjesecima prije, i zašto je DORH sve doznao iz medija. 

Jesu li fotografije, ako je utvrđeno da su lažne, trebale uopće biti objavljene? Premijer odbacuje da je Vlada iskoristila situaciju. "Ja otklanjam svaku tezu da bi to sebi netko sam radio, pritom mislim na vladu, stranku, ili bilo koga. Taj zaista ništa ne zna, niti o našem karakteru niti o načinu rada. Mi niti imamo vremena, niti se time bavimo, niti nas to zanima. Čvrsto stojim u obrani integriteta kolege ministra", poručio je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za oporbu sve je to zamagljivanje javnosti i Vladin spin. SDP-ov Gordan Maras poručuje kako je HDZ zahvatila očita nervoza. "Propali posao oko aviona sad pada u drugi plan i mi se sad svi bavimo time kakve je tko cipele imao", kaže Maras.

Za ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a, Lovru Kuščevića takvi napadi oporbe, koja govori da je riječ o spinu HDZ-a, su smiješni. Ipak, ostaje pitanje zašto je Državno odvjetništvo o svemu saznalo zadnje. Možda će to biti jasnije nakon očitovanja SOA-e koje traži saborski odbor za unutarnju politiku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje smo prvi put imali slučaj da su i Vlada i ostali odradili posao, prije nego je pravosuđe, koje treba to kordinirat dobilo te informacije. To je neprihvatljivo", kazao je Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 

Na naše pitanje SOA šturo odgovara da je djelovala prema zakonu."Nakon provjere fotografija, ako se pri tome stekne određena saznanja, da se radi o ozbiljnim kaznenim djelima, onda se saznanja šalju prema DORH-u", odgovorili su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaju nejasne i, od prije dva dana, suprotne izjave iz policije i DORH-a. Davor Božinović, (HDZ) ministar unutarnjih poslova tada je kazao: "Mi smo u uskoj koordinaciji i sa SOA-om i sa Državnim odvjetništvom. 

Na tu je informaciju glavni državni odvjetnik, Dražen Jelenić ostao šokiran. "Što? Što je Državno odvjetništvo utvrdilo? Ja sam te fotografije prvi put vidio u Nacionalu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Tolušić, glavni akter ove afere, sve je prijavio tek nakon objave u medijima, iako je za fotografije znao mjesecima. Slučaj s kojim se, kako tvrdi predsjednica ne bi trebali baviti, za Vladu je pokušaj destabilizacije - i tek se treba rasvijetliti. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo