SVE SE POLAKO RJEŠAVA? / Zašto je šeik Rusima preko noći isplatio pola milijarde eura za Fortenovu? 'Sve je neobično'

Križaljka misterija prodaje Fortenove bogatom šeiku - polako se slaže

5.11.2022.
19:13
VOYO logo

Tragovi financijske afere traže se svuda.

Sve je čudno, jako čudno, kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam koliko para morate imati pa da vam nije problem preko noći reći ok, ovi su odustali, ja ću platiti. Dakle, tu je sve krajnje neobično", kaže predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Image
'platit će građani' /

Grbin: 'Sve ovo s Fortenovom posljedica je lex Agrokora i stihijske politike HDZ-a'

Image
'platit će građani' /

Grbin: 'Sve ovo s Fortenovom posljedica je lex Agrokora i stihijske politike HDZ-a'

Može netko bogat ko šeik, ako je vjerovati ruskim bankarima i tajnovitom arapskom investitoru, ljubitelju utrka deva i trkaćih automobila koji se pohvalio da je za pola milijarde eura od Sberbanka kupio gotovo pola Fortenove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se radi o Rusima, moguće je sve. To je jasno vidljivo iz svega...", poručuje Dario Hrebak, saborski zastupnik.

U posljednjim danima listopada odvijala se prava drama na financijskom tržištu. Rok je isticao 31. listopada u kojem je ruska banka uz dozvolu Vlade mogla prodati udio u tvrtki. I mjesecima planiran posao u kojem su kupci trebali biti mirovinski fondovi bio je pred zaključivanjem. No, 27. i 28. listopada dolazi do iznenadnog obrata i najveći među fondovima, njemački Allianz odustaje od kupnje. U noći vještica šeik Alketbi finalizira kupnju, ali bez ikakvih dozvola. Sve objavljuje putem PR agencije u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene recimo zanima to najviše, kako je moguće da nešto traje toliko mjeseci, cijeli okvir je tu, dogovorili su se o svemu, pa odustanu u zadnji tren. To je isto dosta zanimljivo. To isto moramo otkrit. Moramo razumjeti zašto je netko abortirao operaciju dva dana prije isteka roka", poručuje Plenković.

Čudi se Plenković, ali čudi se i oporba tome kako je ovako nešto prošlo ispod radara i Vladi i sigurnosnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko ste spremni pratiti bilo kojeg delinkventa i navijača i mora vam se javiti ako prelazi ulicu, pa što je onda problem tako postupati s ljudima za koje znamo da su na daljinski upravljač Rusiji", tvrdi saborski zastupnik Ivan Penava.

Da postoje indicije koje s ruskim poslom povezuju i neke Hrvate, konkretno Rusima bliske poduzetnike Krešimira Filipovića i Miodraga Borojevića, potvrdio je koordinator za provođenje sankcija Rusiji Frano Matušić. Plenković je puno oprezniji i ne licitira imenima, no i njegova inicijalna reakcija je bila - pitajte SOA-u. Na to je reagirao bivši čovjek iz sustava Smiljan Reljić. Kaže - podatke treba znati prepoznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SOA je netko tko mora dobiti određene upute, odnosno ukazivanje na određene sigurnosne probleme kako bi se ona prema tim problemima mogla postaviti. Sigurno je da će se određenim povratnim informacijama očitovati, onda opet treba biti netko na nekoj razini tko će prepoznati da li je to dovoljno, da li je to ono što se tražilo", kaže nam bivši ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka, Smiljan Reljić.

Odmah po objavi kupovine udjela u Fortenovi, Alketbi se pismom najavio premijeru Plenkoviću. Od tog pisma su i Nizozemci potvrdili da dozvole za kupnju nije zatražio, a i agencija koja je bila šeikov glas u Hrvatskoj više s njim ne surađuje. Hoće li ga poslužiti kavom ako se pojavi pred Banskim dvorima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako da ne. Evo samo što, sad ću odmah iz Bjelovara otići u Zagreb na sastanak", rekao je premijer.

Dakle, što se Hrvatske tiče, ruska banka je i dalje suvlasnik Fortenove, a šeik je samo neželjeni gost iz pustinje. No, istraga tek počinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo