rtl istražuje / Zašto je riječna riba skuplja od svinjetine? Cijena šarana - 30 kuna za kilogram!

Slavonske obitelji se pitaju - zašto slatkovodna riba, koja ima jeftiniji uzgoj nego primjerice svinjetina, doseže toliku cijenu?

23.7.2018.
20:29
VOYO logo

Slavonci se ne sjećaju kada je cijena šarana bila toliko visoka. U ribarnicama kilogram te ribe stoji 30 kuna, pa je skuplja od mesa. Slavonske obitelji se pitaju - zašto slatkovodna riba, koja ima jeftiniji uzgoj nego primjerice svinjetina, doseže toliku cijenu?

Za kilu šarana u ribarnicama treba izdvojiti čak 30 kuna, a na to Slavonci nisu naviknuli. “Previsoka je cijena ribe. Bez obzira da li je iz uzgoja ili iz rijeke. Jer cijena uzgoja šarana u odnosu na uzgoj ostalih životinja je daleko niža. Daleko manje rada I previsoka cijena”, komentira Vlado iz Osijeka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je tako šaran skuplji i od cijela pileta, ali i od kilograma svinjske lopatice koja stoji 20 kuna. I stručnjacima koji brinu o uzgoju ribe, poribljavaju i štite od krivolova nova cijena bode oči.

Govore, razloga je više, ali ističu preveliki izvoz, monopol, i premalu kontrolu poticaja koji se dodjeljuju za izgradnju ribnjaka. Mnogi od tih poticaja završili su u nečijim džepovima, a ribnjaci nisu izgrađeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mnogi ribnjaci koji su nekad radili danas su zapostavljeni. Otišli su u ruke pojedinih privatnih osoba. Gdje su ih privatne tvrtke preuzele, gdje nema dostatne proizvodnje, a nema ni dostatne kontrole od strane države, nema struke koja prati potrebe koliko za hrvatsko tržište je potrebno slatkovodne ribe”, ističe koordinator ribočuvarske službe  Pero Čalušić. 

Pa se ribe I jede manje. Prosječni Hrvat pojede deset, a prosječni portugalac 55 kilograma ribe godišnje.Šaran je još i skuplji u dućanima pa  su I ljuti specijaliteti od te ribe – papreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je cijena šarana 30 kuna u ribarnicama, tako je cijena porcije fiš paprikaša u restoranima u Slavoniji i Baranji čak 45 kuna. Tako je i na crnom tržištu cijena šarana oko 20 kuna, pa i krivolovci, traže zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo