Stručnjak objasnio / Zašto je mladića u Podstrani ubio grom, a djevojku zaobišao? 'Postoji jedan bizaran razlog'

Image
Foto: Nikola Cutuk/Filip Brala/PIXSELL

Mladić je u trenutku tragedije sjedio sa svojim djevojkom u plićaku, no grom je udario u njega

21.8.2018.
16:25
Nikola Cutuk/Filip Brala/PIXSELL
VOYO logo

Grmljavinska oluja koje je u nedjelju pogodila područje Podstrane oduzela je život mladiću koji se u vrijeme nevremena kupao u moru.

Preminuo je 26-godišnjak iz Bosne i Hercegovine kojeg je grom udario dok je s djevojkom bio u moru u plićaku. Iako su mu  odmah u pomoć priskočili kupači, a nedugo zatim i Hitna pomoć, nije mu bilo spasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić je u trenutku tragedije sjedio sa svojim djevojkom u plićaku, no grom je udario u njega. Djevojka je prošla ne ozlijeđeno. Mladiću je odmah priskočila u pomoć. Djevojka je, kaže profesor s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, imala sreće.

"Kada munja udari u more, njezina se struja, zbog dobre vodljivosti morske vode, širi u svim smjerovima. Mladić se našao na putu toj struji, dok je djevojku ona zahvatila u manjoj mjeri. Jedna od osnovnih stvari u mojim predavanjima o osobnoj zaštiti od munje je da se ne smijete kupati za vrijeme olujnog nevremena, biti u čamcu i loviti ribu. Ne smijete voziti bicikl, voziti se na kamionu. Jednostavno ne smijete stršiti iznad tla. Dobro je skloniti se u duboku šumu ili ispod dalekovoda, ali ne pod osamljeno stablo ili blizu metalnog stupa", kazao je profesor Slavko Vujević za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bio je perspektivan momak': Objavljeno tko je mladić kojeg je u Podstrani ubio grom

Statistike kažu da u 91 posto slučajeva kad se dogodi udar munje strada samo jedna osoba. "Ako osoba nije doživjela izravan udar u glavu ili joj struja munje nije prošla kroz srce, onda su šanse za preživljavanje velike. No, mladić u Postrani je imao izravan udar munje jer je bio u vodi i struja mu je prošla kroz tijelo. To se u pravilu ne može preživjeti", objašnjava prof. Vujević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsigurnije mjesto za vrijeme oluje je, kaže profesor, u automobilu, no dodaje kako postoji mogućnost od prometne nesreće ukoliko se prestrašimo.

Izdvojio je još jednu zanimljivu statistiku prema kojoj su u 84 posto slučajeva žrtve udara munje muškarci. "Žene su pametnije i sklone se ako nadolazi grmljavinsko nevrijeme", zaključuje profesor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo