ZAŠTO JE DRŽAVA DALA GEOTERMALNE IZVORE PRIVATNICIMA? / Pazite o kakvim se tu brojkama radi

Image
Foto: Ilustracija: Damir Špehar/PIXSELL

Hrvatska energetska regulatorna agencija od 2009. je, na zahtjev investitora - čak četiri puta produljila prethodnu povlaštenost, a po posljednjoj odluci dala povlaštenost na 25 godina

5.2.2021.
7:32
Ilustracija: Damir Špehar/PIXSELL
VOYO logo

Dragan Jurilj suvlasnik je i direktor elektrane u Velikoj Cigleni koja proizvodi više od 70 milijuna kWh godišnje, a njegova geotermalna priča je krenula prije 15 godina kad su braća Jurilj osnovala tvrtku Geoen.

"Preuzeli smo ime nacionalnog programa iskorištavanja geotermalne energije koji se zvao GEOEN, to je Vlada imala takav program. Sve ostalo je povijest", ispričao je za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodali aneks osnovnom ugovoru

HERA, Hrvatska energetska regulatorna agencija od 2009. je, na zahtjev investitora - čak četiri puta produljila prethodnu povlaštenost, a po posljednjoj odluci dala povlaštenost na 25 godina. U studenome 2015. su dali rješenje o povlaštenosti za projekt dvostruko veće snage od prvotno prijavljenog.

Image
BIZARNI RAČUN HEP-A: /

Splićanka u šoku kad je vidjela koliko treba platiti; 'Ne znam što napraviti. Još ću ga malo gledati, i smijati se'

Image
BIZARNI RAČUN HEP-A: /

Splićanka u šoku kad je vidjela koliko treba platiti; 'Ne znam što napraviti. Još ću ga malo gledati, i smijati se'

"Međutim kad smo testirali još jednom te bušotine, ispostavilo se da je to veći potencijal od 5MW, ispostavilo se da je to potencijal od 10 i 15 MW", rekao je Jurilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme HROTE, Hrvatski operator električne energije, dodao je aneks osnovnom Ugovoru iz 2012. s dvostruko većom količinom struje. U ovom novom dokumentu mijenja se i ime postrojenja, lokacija gradnje i povećava planirana snaga. Jedino što je ostalo isto je ugovorena cijena, i to 1,26 kuna po kWh.

"Nije se tu izlazilo u nikakav susret", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovorena je ista cijena po tarifi koja je istekla davno prije

No, netko je svojim potpisom u HROTE-u iz studenoga 2015. omogućio da se poveća snaga toga postrojenja s 4,71 MW na 10 MW, a ugovorena je ista cijena po tarifi koja je istekla davno prije. Znači tarifa koja je istekla 2012. ugovorena je 2015. ovim aneksom", rekao je Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HROTE je RTL-u odgovorio: "U trenutku sklapanja osnovnog ugovora predmetno postrojenje je pripadalo tipu postrojenja za koje prema tarifnom sustavu iz 2007. nije bilo predviđeno ograničenje instalirane snage."

"Ja ne bih ovo nazvao sivom zonom, svi mi poznamo jako dobro što je siva zona. Ovdje se radi o nepripadajućoj koristi koju je netko omogućio, ali evo mi imamo tijela koja će, nadam se, istražiti" rekao je Panenić, bivši ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ta je cijena u početku bila motivator'

HROTE je 2019. izračunao cijenu od 1,57 kn/kWh, a ona ugovorena 2015. i kako kažu zakonski maksimalna je bila 1,2 kn/kWh. Cijena struje iz geotermalnih izvora tako je zbog indeksacije potrošačkih cijena narasla za nevjerojatnih 25 posto.

"1,6 kuna po kWh. Slažem se da je ta cijena iz današnje perspektive ako gledamo, visoka, ako gledate samo obračun prihoda po prodaji električne energije, međutim ako gledamo u prošlost kad je taj projekt trebalo pokrenuti, ta je cijena u početku bila motivator za smanjenje rizika tog projekta", ispričao je Goran Pavlović, član Uprave Geoena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurilj je pak već osvojio atraktivne koncesije. Dobio je ležište geotermalne vode u Babinoj Gredi, Legrad 1, a na natječaju za bogato nalazište Slatina 2 s tvrtkom s jednim zaposlenim pobijedio je Inu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo