'Zaštitite nas od gradonačelnika Vlahušića!

Lokalni tjednik Dubrovački list i njegovi novinari već mjesecima trpe izravne napade i političke pritiske gradonačelnika Grada Dubrovnika dr. Andra Vlahušića, tvrde zaposlenici tog lista.

27.6.2010.
21:53
VOYO logo

Zaposlenici Dubrovačkog lista, na čelu s glavnom urednicom Barbarom Đurasović i direktoricom Ingom Radić, uputili su otvoreno pismo medijima i javnosti u kojem upozoravaju da je ugrožen posao i financijska egzistencija svih sedamnaest zaposlenih zbog neprimjerenih, nedemokratskih metoda od strane aktualnog gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića.

arti-201006150378006''Sve je započelo prije nekoliko mjeseci kada nam je gradonačelnik, iz nama nepoznatih razloga, uskratio uobičajenu novinarsku komunikaciju i prestao se javljati na telefonske pozive novinara Dubrovačkog lista. Unatoč obećanju iz predizborne kampanje i isticanju kako će biti dostupan svim novinarima od 0 do 24 sata, predmnijevamo kako smo svojim objektivnim, ponekad i vrlo kritičkim osvrtima 'zaslužili' takav neprimjeren status. Potom je uslijedilo grubo kršenje zakona! Gradonačelnik je, naime, zabranio svojim pročelnicima i suradnicima da odgovaraju na službene upite, iako mu i Ustav RH (članak 38.) i Zakon o pravu na pristup informacijama nalažu osiguravanje prava na pristup informacijama. Premda nam je u takvim uvjetima bilo otežano izvještavati čitatelje o radu Gradske uprave, trudili smo se doći do službenih informacija'', stoji u otvorenom pismu. Dodaje se kako je nakon toga od strane Vlahušića krenulo 'pozivanje na red' direktorice lista, kojoj je gradonačelnik na krajnje neugodan način iznosio neslaganje s uređivačkom politikom. Sve je kulminiralo objavom dokumenta kojeg je gradonačelnik potpisao, a tvrdio je da ne postoji, vezanog uz 'Aferu Šipan'. Spomenuta afera već tjednima potresa dubrovačku javnost, a radi se o kupovini nekretnine u vlasništvu Vlahušićeva koalicijskog partnera, odnosno nezavisnog vijećnika Pera Vićana, koju je gradonačelnik odlučio naglo u ovim kriznim vremenima kupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kako Grad u tom trenutku u proračunu nije imao predviđen iznos od 5 milijuna kuna niti je za kupnju bila pribavljena suglasnost Gradskoga vijeća, koje je upravo Vićan zbog ovog pitanja i doveo u blokadu, gradonačelnik Vlahušić se obratio za pomoć Društvu prijatelja dubrovačke starine, udruzi koja je u ime Grada uplatila prvi milijun kuna (što je slučajno maksimalni iznos s kojim gradonačelnik može raspolagati bez odluke Gradskog vijeća)'', ističe se.

Slučaj prodaje nekretnine na Šipanu eskalirao je time što se gradonačelnik Vlahušić u javnosti ogradio kako on ''nema veze s kupnjom'', te kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine otočki objekt ''kupilo samostalno''. Upravo zbog učestalih natpisa o nepravilnosti kupnje, sredinom lipnja kriminalistička policija ulazi u Ured Gradonačelnika i Društvo prijatelja dubrovačke starine te izuzima sve dokumente vezane uz slučaj. Trenutno rade na obradi podataka, i svi akteri (gradonačelnik Andro Vlahušić, bivši predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić i nezavisni vijećnik Pero Vićan) bi trebali biti pozvani na obavijesni razgovor u Policiju, a prema saznanjima Dubrovačkog lista, vrlo je velika mogućnost i podizanja kaznene prijave u slučaju 'Afere Šipan'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Netko blizak gradonačelniku Vlahušiću ili pak on sam, kako bi 'zavarao trag' i kako bi prikazao da nema ništa s kupnjom nekretnine na otoku Šipanu pušta u javnost dokument bez spornog naloga o isplati. Međutim, do nas u Dubrovačkom listu stiže i drugi, prema našim izvorima, originalni dokument, kojeg objavljujemo, s nalogom gradonačelnika Andra Vlahušića Društvu prijatelja dubrovačke starine za kupnju nekretnine. Problem je što oba dokumenta imaju isti klasifikacijski i urudžbeni broj i oba je isti dan potpisao sam gradonačelnik! Policija radi na utvrđivanju autentičnosti dokumenata'', ističe se u pismu.

Nakon objave spomenutog dokumenta, tvrdi list, Vlahušić telefonski naziva oglašivače lista i ucjenjuje ih. Tako je gradsko javno poduzeće za prijevoz putnika Libertas otkazalo dugogodišnju suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik vrši i pritiske na članove Nadzornog odbora lista, redom cijenjene poduzetnike i gospodarstvenike. Oni su se, naime, na izvanrednom Nadzornom odboru jednoglasno izjasnili o uređivačkoj politici i dali potvrdu njenom nastavku.

''Dubrovačkom listu sad slijedi vrijeme zbrajanja štete, a takvu si je poziciju 'osigurao' jedino objektivno pišući o radu gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Vlahušićem'', ističe se u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201005210028006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo