HOĆE LI DOĆI DO NESTAŠICE? / Otkriveno koliko Hrvatska ima zaliha nafte: 'Nema ugroze za gospodarstvo ili stanovništvo'

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filic

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstava Ivo Milatić izjavio je da je sigurnost opskrbe u Hrvatskoj neupitna što se tiče derivata i plina

17.3.2022.
15:52
PIXSELL, Borna Filic
VOYO logo

Saborski Odbor za gospodarstvo zaključio je u četvrtak na sjednici da Hrvatska ima dostatne zalihe energenata i da nema nikakvih poremećaja u opskrbi koji bi ugrozili gospodarstvo ili stanovništvo.

Image
PALA ODLUKA /

Vlada zabranila nova zapošljavanja u javnim i državnim službama, objavila koje su iznimke

Image
PALA ODLUKA /

Vlada zabranila nova zapošljavanja u javnim i državnim službama, objavila koje su iznimke

„Jednoglasno je zaključeno da je potpuna sigurnost vezana za stanje zaliha energenata u Hrvatskoj i da nema nikakvih ozbiljnih poremećaja koji bi na bilo koji način doveli u ugrozu naše gospodarstvo ili stanovništvo”, izvijestio je predsjednik Odbora Žarko Tušek (HDZ) nakon sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstava Ivo Milatić izjavio je da je sigurnost opskrbe u Hrvatskoj neupitna što se tiče derivata i plina.

Dobavni pravci nisu prekinuti

„Godinama smo strateški nabavljali obvezne zalihe nafte i naftnih derivata i imamo zaliha za 110 dana ukupne potrošnje, a kada se zbroje komercijalne zalihe imamo zalihe za nekoliko mjeseci” kazao je Milatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da dobavni pravci nisu prekinuti te da se kao strateška pokazala odluka Vlade o izgradnji LNG terminalu.

Milatić je također poručio da građani ne moraju u strahovati od nekih restrikcija. „Ako bi došlo eventualno do nekih poremećaja u opskrbi pravodobno ćemo reagirati” ” naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tematsku sjednicu inicirala je zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) kako bi dobila odgovore o stanju zaliha, te mogućnostima povećanja domaće proizvodnje energenata.

Podaci pokazuju da komercijalnih zaliha motornog plina imamo za 35 dana, dizelskog za 14 dana, plinskog ulja za grijanje 49 dana a loživog ulja za 206 dana. Obveznih zaliha ima za otprilike 35 dana, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Podaci nisu zabrinjavajući i zalihe su dobre i mogu se obnavljati”, zaključila je Mrak Taritaš.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo