28 godina od osnutka / Zapovjednik specijalaca ATJ-a: 'Naši su specijalci bolji i od američkih SEAL-ovaca'

Na današnji dan, prije 28 godina osnovana je najelitnija postrojba hrvatske policije

7.9.2018.
19:50
VOYO logo

Na današnji dan, prije 28 godina osnovana je najelitnija postrojba hrvatske policije, ujedno i prva u samostalnoj Hrvatskoj - Antiteroristička jedinica Lučko. 

U posljednja 4 mjeseca izvještavali smo o dvjema talačkim krizama koje su uspješno riješili. Uz ostalo, bili su zaduženi za osiguranje posjeta Aleksandra Vučića. To je samo dio njihova posla s kojim je javnost upoznata. Njih se zove kada drugog rješenja nema. Prva su osnovana postrojba u Republici Hrvatskoj. I najopakiji su u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovani u Domovinskom ratu

Osnovani su kao specijalna jedinica za operacije u Domovinskom ratu, a u 28 godina su postali specijalizirani za najzahtjevnije intervencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najteža uhićenja, rješavanje talačkih situacija, sada u ovome novome migrantska kriza, borba protiv terorizma kao najveće pitanje današnjeg vremena", pojašnjava Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko.

Među stotinjak pripadnika najelitnije hrvatske borbene postrojbe dolazi se teško. Od dvadesetero kandidata, tek jedan uspije izdržati obuku. Nakon policijske akademije i temeljne obuke za specijalnu policiju, najtalentiraniji dolaze u Lučko gdje počinje filmski pakao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što vidite na filmovima, to opisuju s nekih pet posto. Realnost i stvarnost, jel'. Drugačije je kada znoj i krv idu preko vaše kože. Koliko god s ljudskim naporom dolazite do granica, postoji i ona linija duha koju morate izvući iz sebe, a to je jedna posebna snaga", rekao je Oliver Zorić, pripadnik ATJ Lučko.

Obučeni za ekstremne situacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervencijama operativci kriju lica maskama. U svim izvještajima oni su samo broj. Obučeni za ekstremne situacije, perjanica su snaga Ministarstva unutarnjih poslova.

Iako danas djeluju u očuvanju mira, pamte kako su osnovani u vrijeme krvavih sukoba. Zato svake godine posebnu počast daju četrnaestorici svojih pripadnika koji su poginuli u obrani domovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili smo na svečanom postrojavanju povodom obljetnice ATJ Lučko. Svečano postrojavanje ove je godine bilo bez pokazne vježbe. Kažu da je do takva odluke doveo upravo veliki interes za pokaznim vježbama. Ove godine im je cilj naglasiti da još uvijek pamte sve one koji su poginuli u Domovinskom ratu.

"Razlike između ATJ-a danas i onoga za vrijeme rata su jako male. U vrijeme rata jedinica je izvršavala svoje borbene odnosno ratne zadaće. U današnje vrijeme izvršava mirnodopske zadaće. Kao što su borba protiv terorizma, rješavanje talačkih situacija, rješavanje visokorizićnih zadaća i drugih zadaća", rekao je Vjekoslav Hegedušić, Zapovjednik zapovjedništva specijalne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su odabrali balističke prsluke

Tijekom godina spominjali su se problemi oko opreme antiterorističke jedinice, Hegedušić napominje kako trenutno specijalci imaju punu potporu ministra i Ministarstva kod odabira opreme koju koriste. Kazao je i kako su upravo posljednje balističke prsluke testirali i odabrali specijalci upravo zbog toga što ih oni koriste. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Specijalci koriste svu opremu koja se može napraviti ili nabaviti u Hrvatskoj. Ne nabavlja se niti jedna oprema iz vana ako imamo svoje. To je bio primjer s jurišnim puškama, pištoljima i sa svom ostalom opremom", rekao je Hegedušić.

Hrvatski specijalci u samom vrhu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje gdje se hrvatski specijalci nalaze u odnosu na svijetski poznate specijalce, Hegedušić kaže kako su naši u samom vrhu. 

"Naši su specijalci u sklopu Atlas grupe. Sudjelujemo u raznim vježbama gdje možemo vidjeti svoju poziciju. Stoga s punom odgovornošću mogu tvrditi da su naši specijalci u samom vrhu", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spomen obilježje Antiterorističke specijalne jedinice Lučko položeni su vijenci, a održana je i sveta misa.

Grabar-Kitarović posjetila Zapovjedništvo Antiterorističke jedinice Lučko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je posjetila Zapovjedništvo Antiterorističke jedinice Lučko čiji je razvoj ocijenila strateški važnim za sigurnost Hrvatske i siguran život svih građana.

Predsjednica je ATJ Lučko posjetila uoči obilježavanja 28. obljetnice njezina osnutka te kod spomen obilježja odala počast poginulim pripadnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilikom susreta sa zapovjednicima i pripadnicima ATJ Lučko predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala je o značaju i ulozi Antiterorističke jedinice te o njihovoj osposobljenosti za brzo, pravovremeno i učinkovito djelovanje u raznim nepredviđenim situacijama na kopnu, vodi i u zraku. Izrazivši uvjerenje kako su pripadnici ATJ Lučko spremni prihvatiti svaki mogući izazov, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako međunarodni terorizam te druge stvarne ili potencijalne ugroze nalažu svakoj ozbiljnoj državi razvoj postrojbi koje mogu djelovati u okolnostima koje zahtijevaju brzu i snažnu redarstvenu reakciju", priopćio je Ured predsjednice.

Grabar-Kitarović je istaknula kako je već samo postojanje takve postrojbe važan element odvraćanja moguće ugroze, a njezin razvoj ocijenila od strateške važnosti za sigurnost Republike Hrvatske i siguran život svih građana, dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitajući pripadnicima ATJ Lučko obilježavanje 28. godišnjice osnutka, predsjednica im je zaželjela puno uspjeha u izvršavanju svih budućih zadaća, u nadi da će ih biti što manje.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo