PRESRELI IZRAELSKI AVION / Zapovjednik borbene eskadrile za RTL: 'Hrvatsko nebo je apsolutno sigurno'

Dva hrvatska MIG-a presrela su manji izraelski privatni avion

19.7.2019.
19:20
VOYO logo

Riječ je o zrakoplovu koji je iz pravca BiH ušao u hrvatski zračni prostor u preletu prema Italiji. MIG-ovi su avion morali presresti sukladno proceduri NATO-a i zaštiti zračnog prostora svoje zemlje.

Riječ je o uobičajenoj proceduri, istaknuo je u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Ivanom Franić zapovjednik Eskadrile borbenih aviona Christian Jagodić: ''Nije to samo danas, to je uobičajeno tako. Kad god se pojavi neka letjelica u zračnom prostoru koja ispunjava neke uvjete – primjerice, ne javlja se na radio vezu, odstupa od planirane crte letenja, onda preko Središnjice za nadzor zračnog prostora bude angažiran dežurni borbeni dvojac da izvidi što se to događa u zračnom prostoru i kakva je to vrsta letjelice''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas se nije znalo koji je avion i onda je poletio borbeni dvojac - piloti su utvrdili koja je to letjelica, a radilo se o privatnom mlažnjaku izraelske privatne kompanije. Ne zna se zašto se nije javio, a razlog mogu biti razne stvari – ili im nije funkcionirala radio veza, ili su piloti utipkali krivu frekvenciju, ima raznih razloga. No da bi se utvrdilo što se točno dogodilo, digne se dežurni borbeni dvojac da utvrdi o čemu je riječ'', objasnio je Jagodić.

Avion je ispraćen do Italije i tamo su ga preuzele talijanske kolege, a u taman je u to vrijeme stigao još jedan poziv za vrijeme leta jer se jedan avion nije javljao kontroli zračne plovidbe. No dok su došli do njega, avion se javio.

''Ovakve su situacije zapravo jako česte, samo nisu toliko u pozornosti javnosti. Mi to neću reći radimo svakodnevno, ali svako toliko barem jednom tjedno bude nekakav povišen stupanj uzbune. Mi moramo reagirati u svakom trenutku u okviru NATO standarda koji je 15 minuta, ali mi smo i brži od toga. Javnost uopće nije svjesna toga, ali MIG-ovi su tu i piloti i Središnjica za nadzor zračnog prometa i cijeli taj sustav upravo da štiti hrvatske građane'', istaknuo je Jagodić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pulu su avioni sletjeli jer su bili dugo u zraku i pilot je procijenio da je tamo sigurno sletjeti i natočiti gorivo te ih servisirati i vratili su se u Zagreb i spremni su za ponovnu akciju, kazao je zapovjednik Borbene eskadrile i poručio: ''Hrvatsko nebo je apsolutno sigurno''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo