Zapošljavanje u trudnoći više ne može proći, trudnice će na sud

Promjenom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju od 1.

16.11.2013.
19:18
VOYO logo

Ova novina trebala bi smanjiti broj pokušaja prijevara, i to od strane onih koji fiktivnim kratkotrajnim zapošljavanjem ili sličnim prijevarama pokušavaju doći do novca iz državnog proračuna, piše Glas Slavonije.

I tako dok je ranije HZZO sumnjive slučajeve tek stavljao na reviziju ili odbijao, sada se za pokušaj prijevare na zdravstvenom osiguranju odmah ide na sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lažiranje prometnih nesreća je najčešće

Prema statističkim podacima, od ukupnog broja svih osiguranika u Hrvatskoj, navodno je samo njih pet posto spremno ući u rizik lažiranja i izvlačenja novca od osiguranja. Najčešći primjeri prijevare u osiguranju su lažiranje prometne nesreće, krađe automobila, lažiranje liječničke dokumentacije te preveliki računi popravaka.

Fiktivno zapošljavanje i dizanje plaće

U HZZO-u ne žele izlaziti u javnost s konkretnim primjerima slučajevima u kojim su ih potencijalni osiguranici pokušali prevariti, jer kažu na taj način bi ljudima samo dali ideje za prijevare. No, prema neslužbenim informacijama riječ je o prijevarama fiktivnog zapošljavanja na mjesec dana ili tek nešto više, potom nerijetko zapošljavanje trudnica u sedmom ili osmom mjesecu trudnoće, kako bi nakon porođaja dobile naknadu, ali i podizanje plaće nekoliko mjeseci uoči porođaja kako bi se podigao prosjek rodiljne naknada, pa su se znali događati i slučajevi da trudnicama u posljednjem tromjesečju trudnoće plaća skoči s tri na osam tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO-u su već poznati i slučajevi zapošljavanje nakon kojega se vrlo brzo završava na dugotrajnom bolovanju.

Cijeli članak pročitajte http://www.glas-slavonije.hr/216717/1/Zaposljavanje-u-trudnoci-kod-HZZO-a-vise-ne-moze-proci-trudnice-ce-na-sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo