'POTPLAĆENI SU' / Zaposlenici u školama će u prosvjed ako prođe Zakon o plaćama

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Zaposlenici u školama će u prosvjed ako prođe Zakon o plaćama

1.9.2023.
12:38
Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Sindikat Preporod zatražio je preinake Zakona o plaćama, smatrajući da zaposlenici u školama zaostaju u plaćama za drugim javnim službama, te je najavio prosvjede prođe li zakon drugo čitanje.

Plenković za potplaćenost i dalje krivi "isključivo" inflaciju

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić je upozorio kako su učitelji i nastavnici potplaćeni jer unatoč svim povećanjima plaća, kojima Vlada Andreja Plenkovića stalno obmanjuje javnost, zapravo inflacija sve pojede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Praktično su naše plaće unatrag tri godine smanjene između 10 i 15 posto. To više tako dalje ne može. Pred nama su tri ključna jesenska mjeseca u kojima nas čekaju pregovori o povećanju osnovice, pregovori o božićnici za ovu godinu i pregovori o uskrsnici za 2024.", rekao je Stipić na konferenciji za novinare.

Image
EKSPERIMENTALNI PROJEKT /

Kreće cjelodnevna nastava - deset škola dobit će za modernizaciju po 400 tisuća eura

Image
EKSPERIMENTALNI PROJEKT /

Kreće cjelodnevna nastava - deset škola dobit će za modernizaciju po 400 tisuća eura

Do povećanja plaća može doći čak za cijelo jedno desetljeće

Podsjetio je i da im dolazi Zakon o plaćama koji će dugoročno urediti, možda i za desetljeća, pitanja odnosa plaća u javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je to prevažno pitanje jer su zaposleni u školama najpotplaćeniji dio javnog sektora. Stipić drži da njihovi koeficijenti, kada se gleda stručna sprema, zaostaju između deset i 30 posto za koeficijentima pojedinih radnih mjesta u drugim javnim službama.

Stipić navodi prosvjede kao rezultat nezadovoljstva

"Trenutno mobiliziramo članstvo, a nakon toga ćemo prosvjedovati, a možda i nešto teže ako izostane dobra volja Vlade da se dođe do boljih rješenja u Zakonu o plaćama. Mi tim zakonom nismo zadovoljni. Ako prođe nama se u školstvu crno piše. Sindikati moraju sve učiniti da se taj najcrnji scenarij ne dogodi", tvrdi Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da će po prvi put nakon 30 godina 30 posto plaće radnika u školi ovisiti o procjeni ravnatelja što nikada nije bilo do sada.

Ravnatelji bi tako nakon svake godine zaposlenicima davali bodove na temelju kojih se dobivaju ocjene, no problem je što se u jednoj školi može imati samo pet posto ocijenjenih najvišom ocjenom, pa ispada da od 60 zaposlenih samo njih troje može dobiti najveću ocjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito je da će najveću ocjenu dobivati oni koji su najbliži ravnateljima. Uvjeren je da će u konačnici biti zajednički stav sindikata i da se takav "nakaradan zakon" ne pusti u drugo čitanje, zaključio je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo