Zaposleni kod privatnika mjesecima rade bolesni

Iako je u Splitu svakodnevno na bolovanju 5.

19.10.2011.
8:33
VOYO logo

Otkako je ministar zdravstva Darko Milinović prije gotovo dvije godine objavio rat bolovanjima, odnosno lažnim bolesnicima, i uveo pojačane kontrole, stopa bolovanja ili se smanjuje ili se održava na istoj razini. Tako je za prvih šest mjeseci ove godine ona iznosila 3,29 posto, dok je u istom razdoblju lani bila 3,20 posto.

Stopa bolovanja u porastu

U Splitu je, pak, ukupna stopa bolovanja u prvoj polovici ove godine bila je veća od državnog prosjeka i iznosila je 3,52 posto, što govori da ni šetnja kontrolora HZZO-a po domovima ne daje rezultate. Naime, u dalmatinskoj metropoli svaki je dan na bolovanju bilo 5.300 zaposlenih, od čega 2.575 na teret poslodavca i 2.725 na teret HZZO-a. Splićani su bolovali više nego 2010. godine, kada je stopa bolovanja iznosila 3,36 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnica Anamarija Bekavac, koja radi u ambulanti opće medicine na Gripama, tvrdi da se na bolovanje češće odlučuju zaposleni u državnom sektoru, dok oni koji rade kod privatnika mjesecima idu bolesni na posao u strahu da će u suprotnom dobiti otkaz.

'U državnim tvrtkama bolovanja odugovlače'

"U državnim tvrtkama se bolovanja razvlače toliko da je to degutantno. Imam pacijenticu koja već nekoliko godina samo mijenja dijagnoze, no komisija HZZO-a joj, začudo, sve to odobrava, a poslodavcu ne mora polagati račune... S druge strane, imala sam slučaj mlade žene koja je otišla na bolovanje nakon što je zadobila ozljedu na radu u jednoj manjoj privatnoj tvrtki. Iako je, prema mom mišljenju, imala svako pravo na produženje tog bolovanja, komisija joj ga nije odobrila jer je HZZO kontaktirao njezin poslodavac", priča dr. Bekavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešće dijagnoze s kojima se u njenoj, ali i u drugim ordinacijama opće medicine odlazi na bolovanje jesu bolesti koštano-muskulatornog sustava, psihički poremećaji, te akutne upale.

Vezani članci:

arti-201110170569006 arti-201110050076006 arti-201103300435006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo