ZAPANJUJUĆI PODACI O RADU ZADARSKOG CENTRA: / Isplaćivali pomoć mrtvacima, po učinkovitosti su posljednji

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Brojni slučajevi sa zadarskog područja ukazuju na strahovite propuste tamošnjeg Centra za socijalnu skrb,

6.3.2019.
10:24
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Dok se u Zadru donosi odluka o sudbini ravnateljice Centra za socijalnu skrb, Vesne Barčul, postavlja se pitanje hoće li se Ministarstvo demografije i sama ministrica Murganić uhvatiti u koštac s problemima u ustanovi koja je već 15 godina opterećena brojnim aferama zbog kojih se na vodećem mjestu zadarskog Centra za socijalnu skrb izmijenilo čak petero ravnatelja.

Slobodna Dalmacija piše kako je teško reći za čijeg je mandata bilo više skandala te navodi slučajeve koji su dosad zgrozili Hrvatsku. Isprva podsjećaju na četverogodišnju zatvorsku kaznu koju je zaradio ravnatelj Centra Josip Biloglav zbog pola milijuna kuna teških malverzacija s isplatama novčane pomoći mrtvim ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA ODLUKE O SMJENI RAVNATELJICE: /

Sjednica Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb u Zadru nastavlja se sutra

Image
NEMA ODLUKE O SMJENI RAVNATELJICE: /

Sjednica Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb u Zadru nastavlja se sutra

S odlaskom Biloglava promjene nije bilo

Za vrijeme Tomislava Orovića, ravnatelja koji ga je naslijedio, javnost je šokiralo otkriće leša 45-godišnjeg invalida koji je trebao biti pod nadzorom Centra. U njegovo su vrijeme tamošnji zaposlenici bili pod povećalom zbog slučaja Ane Magaš u kojem su se, blago rečeno, ponašali neprofesionalno. Jednako tako, tada su na gradskom predjelu Ričine majka i brat dvije godine živjeli uz tijelo mrtvog Nenada Nikpalja istodobno primajući od Centra mjesečnu socijalnu pomoć od 500 kuna.

U mandatu ravnateljice Danijele Jadrijev, otkriven je slučaj iz Gračaca kada je majka podvodila dvije maloljetne kćeri, od kojih je jedna imala tek 12 godina. I ta je obitelj bila pod nadzorom zadarskog Centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcijom utvrđeni sramotni rezultati

Slobodna Dalmacija piše kako su međuljudski odnosi u toj javnoj ustanovi već tada bili duboko narušeni pa je ondje zbog svađa djelatnika znala dolaziti i policija. U međuvremenu Ministarstvu su svakodnevno stizale prijave i pritužbe iz Zadra, a nakon inspekcije koja je poslana ispostavilo se da je zadarski Centar na posljednjem mjestu po učinkovitosti od svih centara u Hrvatskoj jer je u zadanom roku bilo riješeno tek nešto više od 30 posto slučajeva.

Paleku je naslijedila sadašnja ravnateljica Vesna Burčul. U četiri godine, koliko je vodila ovu ustanovu, zastrašujući slučajevi redali su se jedan za drugim. Prvo je uhićen otac koji je u stanu u centru grada godinama seksualno zlostavljao kćer i koja je sa 16 godina rodila njegovo dijete. I ta je obitelj bila pod nadzorom Centra, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom navodi i slučaj bolesnog dječaka kojeg je Centra oduzeo udomiteljima, a koji je poginuo dok je ljetovao kod biološke majke, kojoj je prije toga oduzeto dvoje djece zbog zapuštanja i zanemarivanja.

Slučaj iz Paga stavio pečat

Treća skandalozna odluka bila je ona o dodjeli četverogodišnjeg dijeteta na skrb ocu kojega dijete ne poznaje i čija je majka javno tvrdila da ju je silovao. Županijski sud takvu je odluku poništio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to zaključio je slučaj u Pagu. Posljednje detalje vezane uz njega otkrio je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić kada je izjavio kako je 2014. Centar za socijalnu skrb sam povukao svoj prijedlog o oduzimanju djece roditeljima koji su osuđeni zbog zanemarivanja. Klarendić je ustvrdio kako u odluci nije vidio navedene razloge zbog kojih je to Centar učinio, međutim Vesna Barčul medijima je kazala kako se od oduzimanja odustalo jer je obitelj u međuvremenu preselila u kuću, a da se prijedlog oduzimanja temeljio na činjenici da žive u kamp-kućici.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo