PLEŠI, PLEŠI, PLEŠI / Zamislite, po nečem je i Hrvatska obećana zemlja!

Image

Bilo da tražite samo soundtrack za hvatanje komada po Zrću ili onu energiju o kojoj ste sanjarili čitajući izvještaje s mitskih britanskih festivala tipa Glastonbury, Hrvatska će ovog ljeta, bez imalo pretjerivanja, biti obećana zemlja.

23.6.2012.
10:19
VOYO logo

U sjeni svakodnevnih poskupljenja, novih poreza i prosvjeda radnika odavno upropaštenih firmi, Hrvatska se priprema za, u glazbenom smislu, daleko najuzbudljivije ljeto u svojoj povijesti. Gotovo na tjednoj razini, obalom će, u manjoj mjeri i kopnom, drmati najrazličitiji zvukovi koje će, gotovo bez iznimke, proizvoditi izuzetno jaka imena kako domaće, tako i svjetske glazbene scene. Bilo da tražite samo soundtrack za hvatanje komada po Zrću ili onu energiju o kojoj ste sanjarili čitajući izvještaje s mitskih britanskih festivala tipa Glastonbury, Hrvatska će ovog ljeta, bez imalo pretjerivanja, biti obećana zemlja.

Krenimo od početka – kao i obično, zagrijavanje za festivalsku sezonu kreće sa zagrebačkog Jaruna na čijem se Otoku hrvatske mladeži od 28. do 30. lipnja održava sedmo izdanje već odavno legendarnog INmusic festivala. Osjetno slabiji ovogodišnji line-up u posljednji je trenutak popravilo otkazivanje Cranberriesa umjesto kojih je uletio jedan od najznačajnijih bendova uopće, manchesterski indie-dance pioniri New Order. Nedavno sam ih imao prilike vidjeti u Beču i nema nikakve dvojbe da nas očekuje jedan od najboljih koncerata godine. Tu su i Franz Ferdinand, Plan B, Mando Diao te čitav niz osebujnih i detaljno osmišljenih programa poput onih u kojima će se nastupi održavati u okruženju preslikanom iz kultnih filmova „Ko to tamo peva“ i „Tko pjeva, zlo ne misli“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, u Novom Vinodolskom očekuje nas trodnevna premijera Retro Music Festivala koji se već prve godine može pohvaliti jednim zaista veličanstvenim sastavom, veteranima mitske LA scene s početka osamdesetih, utjecajnim The Blasters. Tu su i zagrebački rockabilly veterani Greaseballs, urnebesni D'Elvis i još mnogo toga.

Srpanj je tradicionalno rezerviran za Harteru, a ovom prilikom (19.-21.7.) u nekadašnju riječku tvornicu papira dolaze stari nam znanci Asian Dub Foundation, i to u formaciji Soundsystema,novi projekt legendarnog DJ-a Laurenta Garniera, Gus Gus i čitav niz jakih regionalnih imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjedan dana ranije, ljubitelji elektronske glazbe moći će navratiti i do Garden festivala, od ove godine preseljenog u Tisno i skoro u potpunosti organiziranog od strane Engleza. Tiger And Wood, Tim Sweeney i 2020 Soundsystem samo su neki od izvođača uz koje ćete punih tjedan dana (4.-11.7.) plesati kao da nema sutra. Sedmi mjesec zaokružuje pulski Seasplash, četverodnevna dub i reggae veselica iz čije postave svakako vrijedi izdvojiti Dreadzone, kolektiva nastao iz nekadašnjih Big Audio Dynamite Clashovca Micka Jonesa, te Ruts, bend koji je davne 1976. među prvima brisao granice između punka i reggaea.

Vrhunac festivalske sezone i ovoga je puta rezerviran za Šibenik, gdje nas od 7. do 10. kolovoza na drugom izdanju Terranea očekuje više od 50 izvođača u rasponu od pop senzacije The Ting Tings, preko predvodnika novog britanskog indieja The xx, Horrors i Vaccines, pa sve do veličanstvenih The Roots i istinske alter-ikone Stephena Malkmusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub Revelin na glazbenu mapu je ugurao i Dubrovnik koji se, osim nastupom Fatboy Slima, može pohvaliti i festivalom na koji od 2. do 4. kolovoza dolaze klupski velikani poput Fedde Le Granda i Gramophonedzie.

House i slični ritmovi gotovo svaku će večer odjekivati Zrćem, premda festivali poput Hideouta spadaju među rijetke na svijetu o kojima se mnogo više piše u kontekstu razgolićenih djevojaka nego o samoj glazbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve navedeno samo je dio najluđe glazbene ponude u povijesti Hrvatske, pa sve što vam za kraj možemo poručiti je plešite i zabavljajte se kao da vam život ovisi o tome. Uzmemo li u obzir svakodnevne „crnjake“ u novinama, tko zna gdje ćemo biti sljedeće godine u ovo doba.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo