DEŽURAJU SVAKU NOĆ / Zaklali mu psa pa ovce, a on može samo zbrajati mrtve: 'Prošli su kroz ogradu od dva metra; Odšteta nije dovoljna'

28.11.2022.
20:58
VOYO logo

Mladen Sarajlić, pastir kojem su u Dalmatinskoj zagori vukovi zaklali psa čuvara pa onda i ovce koje  za RTL-ov Danas  kaže kako se protiv vukova ne mogu braniti. Dežuraju svaku večer, i sada  su  se organizirali. Jedina im je to, govori, opcija.

 "I lani sam izgubio oko 200 komada stoke", kaže. "Vještak je u ovom slučaju procijenio štetu od 13 komada, od ovnova, ovaca i janjaca, a ozlijeđeno ih je 16. Pogušio se dio, dio je ozlijeđen", navodi. Šteta će smatra, samo postajati veća. "Uginut će oni ozlijeđeni, a imali smo i one koje su se trebale svaki dan kotiti, a sada će pobaciti pa nećemo imati ni od janjaca ništa. To su ovce koje se muzu, sad ostajemo i bez mlijeka", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odšteta nije dovoljna, što je s izgubljenom janjadi i mlijekom?'

Vuk je strogo zaštićena životinja zbog čega lov, ubijanje pa ni zamke nisu opcija. Na pitanje jel se osjeća bespomoćno, odgovara kako pomoći nema, kako ne znaju kako se zaštititi, bez ideje su. Naposljetku, sada će na kraju zatvoriti sve puteve kojima su vukovi ušli, ali kaže, visina je to od dva metra. S druge strane, šteta od 600 kuna po ovci, navodi, nije dovoljna jer nije uključeno ni janje koje se trebalo ojanjiti niti je uključena cijena od sedam godina mlijeka bez kojeg su sada ostali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo