'SMRZNULA SAM SE' / Zagrepčanka kupovala sofu preko interneta i umalo ostala bez svega: Odsjekle su joj se noge kada ju je nazvala banka

Najveći je problem što se ne radi o lažnim online shopovima. Trgovci bi trebali imati mehanizam zaštite, ali većina ih to ne radi. Legitimne internetske stranice postanu žrtve napada hakera

27.12.2023.
10:50
VOYO logo

Cyber kriminalci imali su pune ruke posla prije blagdana, ali radio je i Europol. U akciji koja je trajala preko dva mjeseca i u 17 zemalja pronašli su više od 443 web trgovine među kojima je bilo i onih iz Hrvatske koji su krali podatke s kreditnih kartica kupaca, piše Danas.hr.

Zagrepčanka Snježana Grdanovski kupovala je sofu preko interneta i umalo ostala bez svega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I normalno, traže oni broj kartice, ja lijepo to ukucam, i ukucam ona tri zlatna broja i to ne prolazi, i mislim si zašto ne prolazi, kartica je u redu, sve je u redu. Nije prošlo ni pet minuta i zove me banka i pitaju jeste li vi nešto pokušali platiti. Ja kažem jesam, ali ne prolaze tri broja. Oni kažu netko vam želi sjesti na račun“, prepričava Snježana. Da je nisu upozorili iz banke, ostala bi i bez novca i bez sofe.

Kad su joj to rekli, odsjekle su joj se noge i smrznula se. Tek onda je shvatila što je mogla napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KUPUJTE OPREZNO /

Sutra je Crni petak, a iza ugla i Cyber ponedjeljak: Velika sniženja, ali i mnogo prijevara! Izbjegnite ih uz ovih šest trikova

Image
KUPUJTE OPREZNO /

Sutra je Crni petak, a iza ugla i Cyber ponedjeljak: Velika sniženja, ali i mnogo prijevara! Izbjegnite ih uz ovih šest trikova

Podaci ostaju na dark webu dok ih netko ne otkupi

"To je preko 400 web shopova, ako uzmemo da je samo mali broj korisnika na njima bio – recimo 100, ali i 1000 – mi možemo tu govoriti o stotinama tisuća podataka, ne običnih osobnih podataka nego podataka kreditnih kartica što kasnije može imati veliku štetu", kaže Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Podaci s kartice završe na dark web tržnici, a to ne zna ni trgovac ni kupac. Ostaju tamo dok ih ne otkupi treća strana i ne počisti sve s računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi možemo za to vrijeme legitimno kupovati na različitim mjestima, možemo napraviti 10, 20, 50 legitimnih transakcija i onda nam se kroz nekoliko mjeseci dogodi da nam netko ukrade novac, i tek kada to primijetimo, tek onda možemo poduzimati neke akcije", kaže Delić.

Najveći je problem što se u ovom slučaju ne radi o lažnim online shopovima. Trgovci bi trebali imati mehanizam zaštite, ali većina ih to ne radi. Legitimne internetske stranice postanu žrtve napada hakera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom trenutku se kradu podaci od samih kupaca i to zna biti jako nezgodno“ izjavio je Dino Oreški, tajnik udruge eCommerce Hrvatska. Među trgovcima ima i onih iz naše zemlje, no popis kompromitiranih web shopova Europol nije objavio.

"Kupac bi trebao odmah zvati svoju banku, blokirati i deaktivirati svoje kartice, a web trgovac bi trebao obavijestiti sve kupce da je u određenom periodu bio pod napadom“ ističe Oreški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo