ectasy, kokain... / Zagrepčani se itekako vole zabaviti: u kanalizaciji pronađeno dvostruko više sintetičkih droga nego lani!

Potrošnja ekstazija u Hrvatskoj se dramatično povećala - Zagrepčani su po upotrebi sintetičkih droga 6. u Europi. U zagrebačkoj kanalizaciji pronađeno je više droge nego ikad prijene

14.12.2016.
22:51
VOYO logo

Zagrepčani se vole dobro proveseliti pa uzimaju i ono što je zabranjeno. Sve što koriste završi u WC školjci pa se tako saznalo da je Zagreb šesti u Europi po korištenju droge MDMA.

Znanstvenici s insitutta Ruđer Bošković uzeli su uzorke iz kanalizacije i otkrili koje su to zabranjene stvari koje zagrepčani vole konzumirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumacija MDMA u odnosu na prošlu godinu porasla je duplo, po upotrebi amfetamina poznatijeg kao speed smo 10. u Europi, po kokainu smo na sredini ljestvice. Istraživanje je provedeno u 50 europskih gradova. Zagreb je iza sebe ostavio Barcelonu, Lisabon, Münhen i mnoge druge.

"Povratak ekstazija na scenu je nastupio i jednostavno kvaliteta tih tableta je sve veća. odnosno količine aktivne tvari, tableta je čišća i ima veću količinu aktivne tvari", Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše se drogiraju Norvežani. Oslo je izgleda meka za veselicu pod utjecajem droge.

"Kokain se najčešće upotrebljava na području zapadne Europe odnosno dijela juga europe dok je ectasy ipak namijenjen za dio središnje Europe", dodaje Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zapadu su bogatiji pa si mogu priuštiti gram kokaina koji se može kupiti već za 600 kuna, dok u našim krajevima prednjače jeftinije droge. Ectasy ili bomboni koštaju od 50 do 100 kuna, dok se MDMA prodaje po 400 kuna za gram.

"Istočna Njemačka, Berlin, Dresden, Leipzig. S druge strane Slovačka, Poljska, Češka - to su zemlje od kud dolaze amfetamini, ekstaziji i MDMA", Ivan Ćelić, psihijatar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni komotniji drogu si vole naručivati putem internet kupovine preko tzv. Dark shopova pa je im, ne znajući, poštar donese na kućni prag. 

Porast konzumacije prate policijske akcije. Ove godine zapljenjeno je 25 posto više droge nego lani - državni se proračun najbrže puni ljeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski poznato Zrće dobra je tržnica za drogu. Prošlog ljeta zaplijenjeno je 1700 grama marihuane, 409 grama MDMA, 227 grama amfetamina i 371 gram kokaina.

Na Splitskoj ultri policija je partijanerima od usta uzela 194 grama marihuane, 69 grama MDMA, 74 grama amfetamina i 38 grama kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trendovi u drogiranju kroz godine se mijenjaju - ono što je jeftinije to je dostupnije i popularnije. Vodi li to i u ovisnost?

"Ako netko redovito uzima svaki vikend u nekoj situaciji to krene i na svakodnevno uzimanje", dodaje Čelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni željni euforije i sjaja u očima zabavu mogu platiti 5000 kuna ako ih policija uhvati. Party se nakon toga seli sucu za prekršaj, a može završiti u centru za ovisnosti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo