ZAGREPČANI PO PRAVDU U EU: / U stanove im priključili otrovnu vodu koja može uzrokovati rak!

Image

Europski sud za ljudska prava raspravljat će o tužbi 95 stanara zbog zagađenja vode do čega je došlo jer su izvođači učinili propuste u gradnji zgrada na Vrbanima III.

1.8.2016.
20:52
VOYO logo

Pravdu u Strasbourgu, na Europskom sudu za ljudska prava, traži čak 95 stanara Palinovečke ulice, s famoznih Vrbana III, kojima je voda u zgradama onečišćena zbog grešaka u gradnji. Prvu stepenicu u toj pravnoj borbi, koja im u Hrvatskoj nije bila posebno uspješna, pa su se obratili sudu u Strasbourgu, već su savladali jer je sud odlučio razmatrati njihovu tužbu podnijetu protiv države.

U njoj se žale na kršenje nekoliko osnovnih ljudskih prava - onog na privatni život, prava na učinkovita pravna sredstva te prava na neometano uživanje privatnog vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdane dozvole, a voda zagađena

U tužbi što ju je u ime stanara sudu podnijela odvjetnica Ljiljana Maravić-Pirš podsjeća se na početke ovog slučaja kada su građani kupili stanove u Palinovečkoj ulici što ih je tvrtka Geoprojekt gradila tijekom 2005. i 2006. godine.

Image

U svibnju 2006. gradska sanitarna inspekcija utvrdila je kako voda u zgradama onečišćena, odnosno da ne zadovoljava osnovne sanitarne i zdravstvene standarde. Unatoč tome, Grad Zagreb izdao je uporabnu dozvolu za zgrade. Dozvole su pravovaljane postale u veljači 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještaci zaključili da je voda opasna

U rujnu 2007. stanari su dobili nove obavijesti sanitarnih inspektora iz kojih je proizlazilo da je voda u njihovim domovima kontaminirana mineralnim uljima zbog čega je nisu smjeli koristiti ni u koju svrhu osim za ispiranje toaleta.

Naknadno je to isto potvrđeno i zaključcima vještaka u kaznenim i građanskim procesima što su ih stanari pokrenuli. Potvrđeno je dakle sa su mineralna ulja ušla u vodoopskrbne sustave zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga su 26. listopada 2007. godine stanari podnijeli tužbe Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv investitora Branka Vojvodića i njegovog Geoprojekta te protiv drugog izvođača Zagrebgradnje. Tužbe su podnijete i protiv nadzornih inženjera, kao i odgovorne osobe u gradskoj upravi, koja je izdala uporabnu dozvolu za zgrade u Palinovečkoj ulici.

Image
Foto: Pixsell/Večernji list, Matija Habljak

Odbačene prijave

Stanari su tvrdili da su upravo ti ljudi odgovorni za zagađivanje njihove vode, ali i za ugrožavanje zdravlja svih koji su u tim stanovima boravili. Nakon serije požurnica u listopadu 2008. godine, tužiteljstvo je odgovorilo stanarima da je od istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu zatražilo preispitivanje navoda iz njihovih prijava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači 2012. godine Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kazne prijave protiv investitora i inženjera, smatrajući kako nema dokaza o njihovoj odgovornosti. Stanari su još dobili mogućnost sami zatražiti od suda da otvori istragu. Iako su taj zahtjev podnijeli, dobili su još jednu odbijenicu.

Suđenje se još oteže

U isto vrijeme kad je odbilo prijave stanara, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je postupak protiv Davora Plenkovića iz tvrtke Capital ing, koji je bio glavni nadzorni inženjer i nadzorni inženjer za građevinsko-obrtničke radove i radove vodovoda i odvodnje, te tvrtku Zagrebgradnja, kao i jošč četvero inženjera koji su se našli pod istragom. Na teret im je stavljeno dovođenje u opasnost života i imovine budući da nisu poduzeli potrebne mjere za sprječavanje prodora mineralnog ulja u vodu u zgradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku podnošenja tužbe Europskom sudu za ljudska prava, u ožujku prošle godine, postupak još nije bio započeo.

Image

Tijekom 2008. godine pokrenute su i parnice kojima su stanari na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu tražili odštetu zbog zagađene vode. Međupresuda kojom su tužbe prihvaćene donijeta je 19. rujna 2013. godine, a nedugo nakon što je tužba otišla za Strasbourg donijeta je i pravomoćna odluka. Voda na Vrbanima oštećuje bubrege i jetru, a može uzrokovati i rak i zato je stanarima dosuđena odšteta od 48 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugrožena osnovna ljudska prava?

U tužbi podnijetoj Europskom sudu za ljudska prava stanari traže da se utvrdi kako su im povijeđena osnovna prava, budući da država nije na vrijeme odgovorila na njihova upozorenja o ugroženom zdravlju, kao i o ugrožavanju okoliša u blizini njihovih zgrada.

Sada zastupnica Republike Hrvatske u Strasbourgu Štefica Stažnik ima rok za očitovanje u kojem bi trebalo biti odgovoreno što je država poduzela da zaštiti obiteljski život stanara, njihovo pravo na privatno vlasništvo, te jesu li ti potezi bili učinkoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo