Zagrepčani nespremni na reakciju u slučaju potresa!

14.4.2011.
15:46
VOYO logo

Anketa Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) provedena je u sklopu projekta SAFE QUAKE ili Unapređivanje ponašanja populacije koja živi u urbanim sredinama s visokim seizmičkim rizikom nakon katastrofe. Tako se u Hrvatskoj od ožujka prošle godine održavaju brojna predavanja i edukacija stanovništva, a sve je popraćeno anketama, brošurama i lecima.

"Velik dio građana ne zna ništa o tome kako reagirati u slučaju da do potresa dođe, a živimo na izuzetno trusnom području i znamo da je Hrvatska kroz povijest više puta iskusila jače potrese. U Hrvatskoj 900.000 stanovnika živi na trusnom području i moraju se znati pripremiti", rekao je ravnatelj DUZS-a Damir Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premalen broj seizmografa

U slučaju da do potresa dođe, Hrvatska ima popriličan broj obučenih snaga za pomoć. Oko 22.000 ljudi u sklopu civilne zaštite za cijelu Hrvatsku u slučaju potresa odmah će se aktivirati za pomoć i reagiranje, a uz njih tu su i žurne snage RH koje broje oko 55.000 ljudi.

Najveći problem su još uvijek seizmografi kojih je premalo za područje cijele Hrvatske. Iako je Grad Zagreb nedavno kupio dva seizmografa i sada se planira kupnja još jednog, te bi se na taj načina zaokružila takozvana zagrebačka seizmografska mreža, ostatak Hrvatske još je u debelom zaostatku. Dok Slovenija primjerice ima 27 suvremeno opremljenih seizmoloških postaja, Hrvatska ih ima 12, a trebala bi ih imati tridesetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DUZS će rezultate jednogodišnjeg rada na projektu prikazati tijekom tzv. promotivnog dana 18. travnja, kad će provesti kampanju u 120 hrvatskih osnovnih škola te na zagrebačkim gradskim trgovima građanima dijeliti brošure, letke i drugi prigodan materijal.

"Potresi u Hrvatskoj, srećom, nisu česti, no oni su realnost. Iako se ne može prognozirati trenutak kada će do njih doći, moramo biti spremni i ponašati se kao da će se on dogoditi sutra", rekao je Vladimir Kuk, voditelj Hrvatske seizmološke službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo